Babka czekoladowa prosta i łatwa w przygotowaniu. Jest miękka i mokra z nutką cytryny. Sprawdzony przepis mojej córki. Polecamy!
Składniki na ciasto:
- 200 g maki pszennej
- 100 g drobnego cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- skórka z cytryny
Składniki na polewę:
- 100 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki śmietany 30%
Sposób przygotowania polewy:
- Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie i dodajemy sok z cytryny
- Wszystkie składniki dobrze łączymy
- Następnie odstawiamy do przestudzenia
- Gdy czekolada przestygnie i zgęstnieje polewamy babkę
Sposób przygotowania ciasta:
- Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w mleku
- Masło z cukrem miksujemy na na jednolitą masę na szybkich obrotach ok. 2 minut
- Następnie dodajemy jajka i miksujemy ok. 5 minut
- Dodajemy letnią czekoladę i nadal miksujemy tym razem na małych obrotach do połączenia się składników
- Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę, kakao, oraz proszek do pieczenia
- Następnie dodajemy otartą skórkę z cytryny, mieszamy
- Blaszkę o wymiarach 10×30 smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą
- Do tak przygotowanej blaszki wlewamy masę
- Pieczemy ok. 60 minut w temp.180 stopni C, góra-dół
- Babkę odstawiamy do wystudzenia, gdy jest chłodna polewamy polewą
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada
Czekoladę należy przygotować przed samym podaniem.