Babka czekoladowa prosta i łatwa w przygotowaniu. Jest miękka i mokra z nutką cytryny. Sprawdzony przepis mojej córki. Polecamy!

pomysł na ciasto

Składniki na ciasto:

  • 200 g maki pszennej
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • skórka z cytryny

Składniki na polewę:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki śmietany 30%

Sposób przygotowania polewy:

  • Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie i dodajemy sok z cytryny
  • Wszystkie składniki dobrze łączymy
  • Następnie odstawiamy do przestudzenia
  • Gdy czekolada przestygnie i zgęstnieje polewamy babkę

Sposób przygotowania ciasta:

  • Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w mleku
  • Masło z cukrem miksujemy na na jednolitą masę na szybkich obrotach ok. 2 minut
  • Następnie dodajemy jajka i miksujemy ok. 5 minut
  • Dodajemy letnią czekoladę i nadal miksujemy tym razem na małych obrotach do połączenia się składników
  • Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę, kakao, oraz proszek do pieczenia
  • Następnie dodajemy otartą skórkę z cytryny, mieszamy
  • Blaszkę o wymiarach 10×30 smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą
  • Do tak przygotowanej blaszki wlewamy masę
  • Pieczemy ok. 60 minut w temp.180 stopni C, góra-dół
  • Babkę odstawiamy do wystudzenia, gdy jest chłodna polewamy polewą

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada

Czekoladę należy przygotować przed samym podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *