Babka marmurkowa jest lekka i puszysta. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Tradycja Polska. Gości ona na nie jednym stole. Doskonała na Wielkanoc. Polecamy!

pomysł na ciasto

       Składniki:

  • 500 g maki pszennej
  • 350 g drobnego cukru
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka lub śmietany
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania

   Sposób przygotowania:

  • Żółtka oddzielamy od białek
  • Następnie mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia
  • Masło ucieramy z 250 gramami cukru, oraz cukrem waniliowym i żółtkami
  • Następnie dodajemy mleko i mąkę z proszkiem
  • Białka ubijamy i łączymy z ciastem
  • Ciasto dzielimy na dwie części
  • Formę smarujemy masłem i obsypujemy delikatnie kaszą manną
  • Jedna część ciasta dajemy do formy, a drugą mieszamy z kakao i resztą cukru
  • Tak przygotowane masę nakładamy na poprzednią warstwę ciasta
  • Pieczemy 60 minut w temp.180 stopni C, góra dół
  • Po wystudzeniu babkę obsypujemy cukrem pudrem

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada

Babkę można polać polewa cytrynową lub pomarańczową. Idealna jest również posypana cukrem pudrem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *