Babka marmurkowa jest lekka i puszysta. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Tradycja Polska. Gości ona na nie jednym stole. Doskonała na Wielkanoc. Polecamy!
Składniki:
- 500 g maki pszennej
- 350 g drobnego cukru
- 250 g masła
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka lub śmietany
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Żółtka oddzielamy od białek
- Następnie mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia
- Masło ucieramy z 250 gramami cukru, oraz cukrem waniliowym i żółtkami
- Następnie dodajemy mleko i mąkę z proszkiem
- Białka ubijamy i łączymy z ciastem
- Ciasto dzielimy na dwie części
- Formę smarujemy masłem i obsypujemy delikatnie kaszą manną
- Jedna część ciasta dajemy do formy, a drugą mieszamy z kakao i resztą cukru
- Tak przygotowane masę nakładamy na poprzednią warstwę ciasta
- Pieczemy 60 minut w temp.180 stopni C, góra dół
- Po wystudzeniu babkę obsypujemy cukrem pudrem
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada
Babkę można polać polewa cytrynową lub pomarańczową. Idealna jest również posypana cukrem pudrem.