Beza cytrynowa z owocami: idealny deser na spotkania z przyjaciółmi oraz imprezy okolicznościowe. Polecamy!

pomysł na dreser

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 300 g cukru drobnoziarnistego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cytryna
  • sól

Składniki na krem:

  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 1 serek mascarpone
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny lub fix’a
  • świeże owoce (według uznania)

Sposób przygotowania bezy:

  • Białka ubić z szczyptą soli i powoli dodawać cukier drobnoziarnisty
  • Mocno ubijmy i dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (przesianej)
  • Na koniec dodajemy na małych obrotach sok z cytryny
  • Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni C
  • Wykładamy blachę papierem do pieczenia
  • Dzielimy ciasto na dwie części
  • Wsadzamy bezę do środka i od razu zmieniamy temperaturę na 140 stopni C
  • Po 30 minutach zmieniamy temperaturę na 100 stopni C
  • Beze suszymy około 40-50 minut

Sposób przygotowania kremu:

  • Śmietanę należy bardzo mocno schłodzić
  • Następnie ubijamy śmietanę, pod koniec dodajemy cukier puder (przesiany)
  • W trakcie ubijania roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej
  • Wszystko razem mieszamy mikserem dodając serek mascarpone
  • Na koniec dodajemy roztopioną i schłodzoną żelatynę
  • Następnie przekładamy warstwy następująco:beza, masa, owoce

SMACZNEGO!!! 😉

Dobra rada:

Pamiętajcie ! Śmietana musi być bardzo mocno schłodzona, ponieważ się nie ubije. Wykładając bezę na papier należy pamiętać aby żadna z części się nie dotykała.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *