Beza cytrynowa z owocami: idealny deser na spotkania z przyjaciółmi oraz imprezy okolicznościowe. Polecamy!
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 300 g cukru drobnoziarnistego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cytryna
- sól
Składniki na krem:
- 0,5 l śmietany kremówki
- 1 serek mascarpone
- 1 tabliczka białej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny lub fix’a
- świeże owoce (według uznania)
Sposób przygotowania bezy:
- Białka ubić z szczyptą soli i powoli dodawać cukier drobnoziarnisty
- Mocno ubijmy i dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (przesianej)
- Na koniec dodajemy na małych obrotach sok z cytryny
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni C
- Wykładamy blachę papierem do pieczenia
- Dzielimy ciasto na dwie części
- Wsadzamy bezę do środka i od razu zmieniamy temperaturę na 140 stopni C
- Po 30 minutach zmieniamy temperaturę na 100 stopni C
- Beze suszymy około 40-50 minut
Sposób przygotowania kremu:
- Śmietanę należy bardzo mocno schłodzić
- Następnie ubijamy śmietanę, pod koniec dodajemy cukier puder (przesiany)
- W trakcie ubijania roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej
- Wszystko razem mieszamy mikserem dodając serek mascarpone
- Na koniec dodajemy roztopioną i schłodzoną żelatynę
- Następnie przekładamy warstwy następująco:beza, masa, owoce
SMACZNEGO!!! 😉
Dobra rada:
Pamiętajcie ! Śmietana musi być bardzo mocno schłodzona, ponieważ się nie ubije. Wykładając bezę na papier należy pamiętać aby żadna z części się nie dotykała.