Bułeczki drożdżowe z karmelem i słonymi orzechami: Najlepszy przepis na bułeczki drożdżowe. Lubiane przez dorosłych i dzieci.Lekkie, puszyste, ale przede wszystkim smaczne. Wypróbuj nasz przepis! Polecamy!
Składniki:
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 500 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka (jedno całe, jedno żółtko)
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 łyżki masła
- 2-3 łyżki karmelu
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g orzechów arachidowych niesolonych
- szczypta soli
- cynamon według uznania
Sposób przygotowania zaczynu:
- W misce rozkruszamy drożdże
- Następnie dodajemy trzy łyżki cukru, cztery łyżki mąki i zalewamy jedną szklanką ciepłego mleka
- Wszystko mieszamy delikatnie i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia
Sposób przygotowania ciasta:
- Do wcześniej przygotowanego zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, jedno całe jajko, jedno żółtko, szczyptę soli i zarabiamy ciasto
- Następnie dodajemy roztopioną i wystudzoną margarynę
- Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę
- Po wyrobieniu ciasto wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia na ok.1 godzinę
Sposób przygotowania posypki orzechowej:
- Na patelni rozpuszczamy pół łyżki masła
- Następnie wsypujemy rozkruszone orzechy i delikatnie solimy
- Prużymy orzechy delikatnie na złoty kolor
- Odstawiamy do wystudzenia
Sposób przygotowania bułeczek:
- Gotowe ciasto drożdżowe rozwałkujemy na kształt cienkiego prostokąta
- Następnie ciasto smarujemy gotowym karmelem i oprószmy delikatnie cynamonem
- Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon
- Następnie kroimy je w paski na ok.5 cm
- Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułeczki zwinięte w ślimaczki jeden obok drugiego
- Po upieczeniu posypujemy bułeczki wcześniej przygotowanymi orzechami
- Pieczemy w temp. ok. 180-200 stopni C
- Czas pieczenia ok.30- 40 minut
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Jeśli ciasto zbyt mocno klei się, można troszkę podsypać mąką.
Bułeczki drożdżowe ze słonym karmelem są gotowe do jedzenia. Smacznego!!!
Zobacz też przepis na nasze rogaliki z nadzieniem różanym -> http://www.gotowanietoniewyzwanie.pl/rogaliki-z-nadzieniem-rozanym/.