Bułeczki drożdżowe z karmelem i słonymi orzechami: Najlepszy przepis na bułeczki drożdżowe. Lubiane przez dorosłych i dzieci.Lekkie, puszyste, ale przede wszystkim smaczne. Wypróbuj nasz przepis! Polecamy!

bułeczki drożdżowe ze słonym karmelem

   Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka (jedno całe, jedno żółtko)
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki karmelu
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów arachidowych niesolonych
  • szczypta soli
  • cynamon według uznania

   Sposób przygotowania zaczynu:

  • W misce rozkruszamy drożdże
  • Następnie dodajemy trzy łyżki cukru, cztery łyżki mąki i zalewamy jedną szklanką ciepłego mleka
  • Wszystko mieszamy delikatnie i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia

   Sposób przygotowania ciasta:

  • Do wcześniej przygotowanego zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, jedno całe jajko, jedno żółtko, szczyptę soli i zarabiamy ciasto
  • Następnie dodajemy roztopioną i wystudzoną margarynę
  • Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę
  • Po wyrobieniu ciasto wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia na ok.1 godzinę

   Sposób przygotowania posypki orzechowej:

  • Na patelni rozpuszczamy pół łyżki masła
  • Następnie wsypujemy rozkruszone orzechy i delikatnie solimy
  • Prużymy orzechy delikatnie na złoty kolor
  • Odstawiamy do wystudzenia

   Sposób przygotowania bułeczek:

  • Gotowe ciasto drożdżowe rozwałkujemy na kształt cienkiego prostokąta
  • Następnie ciasto smarujemy gotowym karmelem i oprószmy delikatnie cynamonem
  • Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon
  • Następnie kroimy je w paski na ok.5 cm
  • Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułeczki zwinięte w ślimaczki jeden obok drugiego
  • Po upieczeniu posypujemy bułeczki wcześniej przygotowanymi orzechami
  • Pieczemy w temp. ok. 180-200 stopni C
  • Czas pieczenia ok.30- 40 minut

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada:

Jeśli ciasto zbyt mocno klei się, można troszkę podsypać mąką.

 

 

Bułeczki drożdżowe ze słonym karmelem są gotowe do jedzenia. Smacznego!!!

Zobacz też przepis na nasze rogaliki z nadzieniem różanym -> http://www.gotowanietoniewyzwanie.pl/rogaliki-z-nadzieniem-rozanym/.

rogaliki z nadzieniem różanym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *