Bułeczki drożdżowe: idealne na rodzinne śniadanie, ale świetne również do szkoły lub pracy.Są puszyste, słodkie i proste do zrobienia! Polecamy!
Składniki na zaczyn:
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka maki
- 1/4 szklanki mleka
Sposób przygotowania zaczynu:
- W szklanej misce rozkruszyć drożdże
- Dodajemy cukier, mleko, mąkę
- Następnie wszystko rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut
Składniki na kruszonkę:
- 1/2 szklanki mąki
- 1 żółtko
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 kostki masła
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
Sposób przygotowania kruszonki:
- Mąkę siekamy z masłem i żółtkiem
- Następnie dodajemy cukier, sól i proszek do pieczenia
- Ciasto zagniatany na jednolitą masę
- Następnie rozkruszamy podsypując mąką, aż uzyskamy sypką kruszonkę
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko do posmarowania bułeczek
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
Sposób przygotowania ciasta:
- Do wcześniej przygotowanego rozczynu dodajemy przesianą mąkę, cukier, sól, jajko, roztopione i wystudzone masło oraz ciepłe mleko
- Wszystkie składniki mieszamy łyżką aby się dobrze połączyły
- Następnie wykładamy ciasto na blat kuchenny i wyrabiamy je do momentu nie klejenia się do rąk i blatu
- Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia, odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce
- Po godzinie wykładamy ciasto ponownie na blat kuchenny i jeszcze trochę wyrabiamy formując wałek (jeżeli ciasto klei się do blatu to należy lekko posmarować go olejem)
- Następnie dzielimy wałek ciasta pod przyszłe bułeczki ok.60 gram
- Formujemy bułeczki
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułeczki w kilku centymetrowych odstępach
- Tak przygotowane bułeczki pod przykryciem odstawiamy na 20 minut
- Po tym czasie smarujemy bułeczki roztrzepanym żółtkiem i posypujemy kruszonką
- Bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temp.180 stopni i pieczemy ok.15-20 minut
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
W trakcie wyrabiania ciasta nie podsypujemy mąką, będzie lepsze, lżejsze i pięknie wyrośnie.