Bułeczki drożdżowe: idealne na rodzinne śniadanie, ale świetne również do szkoły lub pracy.Są puszyste, słodkie i proste do zrobienia! Polecamy!

pomysł na śniadanie

   Składniki na zaczyn:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka maki
  • 1/4 szklanki mleka

   Sposób przygotowania zaczynu:

  • W szklanej misce rozkruszyć drożdże
  • Dodajemy cukier, mleko, mąkę
  • Następnie wszystko rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut

 Składniki na kruszonkę:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

   Sposób przygotowania kruszonki:

  • Mąkę siekamy z masłem i żółtkiem
  • Następnie dodajemy cukier, sól i proszek do pieczenia
  • Ciasto zagniatany na jednolitą masę
  • Następnie rozkruszamy podsypując mąką, aż uzyskamy sypką kruszonkę

   Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko do posmarowania bułeczek
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli

   Sposób przygotowania ciasta:

  • Do wcześniej przygotowanego rozczynu dodajemy przesianą mąkę, cukier, sól, jajko, roztopione i wystudzone masło oraz ciepłe mleko
  • Wszystkie składniki mieszamy łyżką aby się dobrze połączyły
  • Następnie wykładamy ciasto na blat kuchenny i wyrabiamy je do momentu nie klejenia się do rąk i blatu
  • Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia, odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce
  • Po godzinie wykładamy ciasto ponownie na blat kuchenny i jeszcze trochę wyrabiamy formując wałek (jeżeli ciasto klei się do blatu to należy lekko posmarować go olejem)
  • Następnie dzielimy wałek ciasta pod przyszłe bułeczki ok.60 gram
  • Formujemy bułeczki
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułeczki w kilku centymetrowych odstępach
  • Tak przygotowane bułeczki pod przykryciem odstawiamy na 20 minut
  • Po tym czasie smarujemy bułeczki roztrzepanym żółtkiem i posypujemy kruszonką
  • Bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temp.180 stopni i pieczemy ok.15-20 minut

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada:

W trakcie wyrabiania ciasta nie podsypujemy mąką, będzie lepsze, lżejsze i pięknie wyrośnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *