Chili con carne to tradycyjne danie jednogarnkowe kuchni teksańskiej. Szybkie i proste w przygotowaniu. Lubiane przez wszystkich. Wypróbuj nasz przepis. Polecamy!

 

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
  • 0,5 łyżeczki czerwonej wędzonej papryki
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 400 g fasoli czerwonej
  • 200 g kukurydzy konserwowej
  • świeża kolendra lub natką pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

  • Cebulę podsmażamy aż się zeszkli
  • Dodajemy mięso mielone i w trakcie smażenia rozdrabniamy
  • Następnie przyprawiamy przeciśniętym czosnkiem, słodką papryką, wędzoną papryką, chili, pieprzem i solą
  • Czerwoną paprykę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa, smażymy do odparowania wody
  • Do podsmażonego mięsa dodajemy czerwoną fasolę i odsączoną z wody kukurydzę
  • Następnie wszystko zalewamy passata pomidorową i gotujemy do lekkiego zgęstnienia
  • Na koniec posypujemy świeżą kolendrą lub natką pietruszki

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada

Chili con carne podajemy z ryżem lub nachosami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *