Chlebek bananowy Oli: chrupiący i pyszny. Idealny na zdrowe drugie śniadanie. Intensywny smak i zapach bananów. Polecamy!
Składniki:
- 4 duże banany
- 140 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki pszennej
- 120 g ksylitolu
- 80 g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- W misce rozgniatamy trzy banany i dodajemy roztopione masło
- W drugiej misce ucieramy cukier z jajkiem
- Następnie dodajemy wcześniej utarte banany
- Mąkę kukurydzianą oraz pszenną przesiewamy i dodajemy sól i sodę
- Wszystko wsypujemy do masy bananowej i dokładnie mieszamy na jednolitą masę
- Czwartego banana kroimy w krążki i dodajemy do masy delikatnie mieszając
- Ciasto wykładamy do wcześniej wysmarowanej i wyłożonej papierem formy o wymiarach 9/25 cm
- Górę chlebka posypujemy migdałami
- Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika 170 stopni C pieczemy 50-55 minut
- Ciasto po upieczeniu wyciągnąć i zostawić do ostygnięcia
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Banany powinny być bardzo dojrzałe wtedy łatwiej je ugnieść.