Chlebek bananowy Oli: chrupiący i pyszny. Idealny na zdrowe drugie śniadanie. Intensywny smak i zapach bananów. Polecamy!

chleb bananowy

   Składniki:

  • 4 duże banany
  • 140 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki pszennej
  • 120 g ksylitolu
  • 80 g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

   Sposób przygotowania:

  • W misce rozgniatamy trzy banany i dodajemy roztopione masło
  • W drugiej misce ucieramy cukier z jajkiem
  • Następnie dodajemy wcześniej utarte banany
  • Mąkę kukurydzianą oraz pszenną przesiewamy i dodajemy sól i sodę
  • Wszystko wsypujemy do masy bananowej i dokładnie mieszamy na jednolitą masę
  • Czwartego banana kroimy w krążki i dodajemy do masy delikatnie mieszając
  • Ciasto wykładamy do wcześniej wysmarowanej i wyłożonej papierem formy o wymiarach 9/25 cm
  • Górę chlebka posypujemy migdałami
  • Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika 170 stopni C pieczemy 50-55 minut
  • Ciasto po upieczeniu wyciągnąć i zostawić do ostygnięcia

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada:

Banany powinny być bardzo dojrzałe wtedy łatwiej je ugnieść.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *