Ciasteczka z płatków kukurydzianych są idealnym przepisem, kiedy nie mamy nic słodkiego w domu. Robi się je szybko i bardzo prosto. Słodkie, chrupiące oraz syte. Polecamy.
Składniki
- 500 g płatków kukurydzianych (corn flakes)
- 250 g mleka zagęszczonego słodzonego
Sposób przygotowania
- Płatki kukurydziane przesypujemy do dużej miski
- Następnie dodajemy zagęszczone mleko i dokładnie mieszamy
- Odczekujemy 5 min aż płatki namokną
- Formujemy ciasteczka według uznania i wykładamy na papier do pieczenia
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C
- Ciasteczka pieczemy aż się zarumienią pierwsze ok. 10 minut
- Następnie czekamy aż ostygną i ostrożnie ściągamy
Dobra rada
Płatki kukurydziane możemy mieszać z innymi smakami, tylko muszą być o tej samej strukturze.