Ciasteczka z płatków kukurydzianych są idealnym przepisem, kiedy nie mamy nic słodkiego w domu. Robi się je szybko i bardzo prosto. Słodkie, chrupiące oraz syte. Polecamy.

 

ciasteczka

Składniki

  • 500 g płatków kukurydzianych (corn flakes)
  • 250 g mleka zagęszczonego słodzonego

Sposób przygotowania

  • Płatki kukurydziane przesypujemy do dużej miski
  • Następnie dodajemy zagęszczone mleko i dokładnie mieszamy
  • Odczekujemy 5 min aż płatki namokną
  • Formujemy ciasteczka według uznania i wykładamy na papier do pieczenia
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C
  • Ciasteczka pieczemy aż się zarumienią pierwsze ok. 10 minut
  • Następnie czekamy aż ostygną i ostrożnie ściągamy

Dobra rada

Płatki kukurydziane możemy mieszać z innymi smakami, tylko muszą być o tej samej strukturze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *