Ciasto drożdżowe z jabłkami: przyjemnie lekkie, cudownie puszyste, uwielbiane przez najmłodszych i nie tylko. Wejdź i wypróbuj nasz przepis! Polecamy!
Składniki:
- 5 jajek
- 4 jabłka
- 2,5 szklanki maki tortowej
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka maki krupczatki
- 1 szklanka maślanki
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki oleju
- szczypta soli
- cynamon i brązowy cukier do posypania ciasta
Składniki na zaczyn do ciasta:
- 50 g świeżych drożdży
- 20 ml mleka
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania zaczynu:
- Drożdże rozkruszamy i zalewamy letnim mlekiem
- Następnie dodajemy cukier oraz mąkę
- Wszystkie składniki łączymy dokładnie mieszając
- Wszystko przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok.10 minut do wyrośnięcia
Sposób przygotowania ciasta:
- Jajka, cukier, sól ubijamy na jednolitą masę
- Następnie nie przerywając ubijania dodajemy mąkę tortową, mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną, olej, oraz maślankę, pamiętając żeby zmniejszyć obroty przy miksowaniu
- Na koniec dodajemy zaczyn i na najwolniejszych obrotach miksujemy na jednolitą masę
- Przed końcem miksowania zwiększamy obrony na ok.15 sekund
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia
- W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy w półksiężyce
- Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia tak aby nam ciasto nie uciekło
- Na tak przygotowana tortownicę wykładamy ciasto
- Na górę wykładamy jabłka i posypujemy brązowym cukrem i cynamonem
- Pieczemy w temp. 180 stopni C 45 minut
Smacznego!!! 🙂