Ciasto drożdżowe z jabłkami: przyjemnie lekkie, cudownie puszyste, uwielbiane przez najmłodszych i nie tylko. Wejdź i wypróbuj nasz przepis! Polecamy!

pomysł na ciasto

   Składniki:

  • 5 jajek
  • 4 jabłka
  • 2,5 szklanki maki tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka maki krupczatki
  • 1 szklanka maślanki
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • cynamon i brązowy cukier do posypania ciasta

   Składniki na zaczyn do ciasta:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 20 ml mleka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru

   Sposób przygotowania zaczynu:

  • Drożdże rozkruszamy i zalewamy letnim mlekiem
  • Następnie dodajemy cukier oraz mąkę
  • Wszystkie składniki łączymy dokładnie mieszając
  • Wszystko przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok.10 minut do wyrośnięcia

   Sposób przygotowania ciasta:

  • Jajka, cukier, sól ubijamy na jednolitą masę
  • Następnie nie przerywając ubijania dodajemy mąkę tortową, mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną, olej, oraz maślankę, pamiętając żeby zmniejszyć obroty przy miksowaniu
  • Na koniec dodajemy zaczyn i na najwolniejszych obrotach miksujemy na jednolitą masę
  • Przed końcem miksowania zwiększamy obrony na ok.15 sekund
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia
  • W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy w półksiężyce
  • Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia tak aby nam ciasto nie uciekło
  • Na tak przygotowana tortownicę wykładamy ciasto
  • Na górę wykładamy jabłka i posypujemy brązowym cukrem i cynamonem
  • Pieczemy w temp. 180 stopni C  45 minut

Smacznego!!! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *