Ciasto karmelowe ze słonecznikiem: jedno z ulubionych ciast mojego męża i córki. Idealnie na Wielkanocny stół. Gwarantujemy Wam zachwyci nie jedno podniebienie!
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki maki pszennej
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 1 puszka mleka skondensowanego (słodkiego)
- 2 kostki masła
- 300 g słonecznika łuskanego
- 25 g wódki czystej
Sposób przygotowania kremu:
- Puszkę gotujemy ok. 3 godzin na bardzo małym ogniu (najlepiej dzień prędzej)
- Słonecznik prażymy na złoty kolor i odstawiamy do wystudzenia
- Miękkie masło ucieramy na puszystą masę
- Następnie dodajemy stopniowo karmel i jeden kieliszek wódki
- Na koniec dodajemy słonecznik i dokładnie mieszamy
- Masę wykładamy na biszkopt
- Dekorujemy według uznania
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Możecie kupić gotowy kajmak, ale pamiętajcie ten ugotowany jest o niebo lepszy!