Ciasto karmelowe ze słonecznikiem: jedno z ulubionych ciast mojego męża i córki. Idealnie na Wielkanocny stół. Gwarantujemy Wam zachwyci nie jedno podniebienie!

pomysł na ciasto

   Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

   Składniki na krem:

  • 1 puszka mleka skondensowanego (słodkiego)
  • 2 kostki masła
  • 300 g słonecznika łuskanego
  • 25 g wódki czystej

   Sposób przygotowania kremu:

  • Puszkę gotujemy ok. 3 godzin na bardzo małym ogniu (najlepiej dzień prędzej)
  • Słonecznik prażymy na złoty kolor i odstawiamy do wystudzenia
  • Miękkie masło ucieramy na puszystą masę
  • Następnie dodajemy stopniowo karmel i jeden kieliszek wódki
  • Na koniec dodajemy słonecznik i dokładnie mieszamy
  • Masę wykładamy na biszkopt
  • Dekorujemy według uznania

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada:

Możecie kupić gotowy kajmak, ale pamiętajcie ten ugotowany jest o niebo lepszy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *