Ciasto z agrestem: Mocno słodkie ciasto świetnie komponuje się z kwaśnym agrestem. Kruche i delikatne. Świetny deser prosty do zrobienia. Polecamy!!!
Składniki:
- 600 g mąki krupczatki
- 5 jajek (4 żółtka i jedno całe)
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki powideł
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 kostka masła
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z połowy cytryny
- agrest ilość według uznania
Sposób przygotowania ciasta:
- Mąkę wsypujemy do miski
- Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mąki
- Następnie dodajemy cztery żółtka i jedno całe jajko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, śmietanę oraz pół szklanki cukru pudru
- Wszystko razem zagniatamy
- Ciasto dzielimy na dwie części
- Pierwszą część ciasta wykładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy
- Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i smarujemy powidłami
- Na tak przygotowany spód wysypujemy oprószony mąką ziemniaczaną agrest
- Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy szklankę cukru pudru
- 3-4 spore łyżki bezy odkładamy
- Przygotowaną bezę wykładamy na owoce
- Następnie na bezę wykładamy pokruszoną drugą cześć ciasta
- Do odłożonej bezy dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy do lodówki
- Ciasto pieczemy 45 minut w temp. 200 stopni C
- 10 minut przed końcem pieczenia wyciągamy ciasto i dodajemy na górę bezę cytrynową
- Pieczemy do lekkiego zarumienienia się bezy
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Drugą cześć ciasta możemy wyłożyć dowolnie według uznania: paski, kruszonka, zetrzeć na grubych oczkach lub w całości.