Ciasto z agrestem:  Mocno słodkie ciasto świetnie komponuje się z kwaśnym agrestem. Kruche i delikatne. Świetny deser prosty do zrobienia. Polecamy!!!

deser

   Składniki:

  • 600 g mąki krupczatki
  • 5 jajek (4 żółtka i jedno całe)
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki powideł
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny
  • agrest ilość według uznania

   Sposób przygotowania ciasta:

  • Mąkę wsypujemy do miski
  • Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mąki
  • Następnie dodajemy cztery żółtka i jedno całe jajko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, śmietanę oraz pół szklanki cukru pudru
  • Wszystko razem zagniatamy
  • Ciasto dzielimy na dwie części
  • Pierwszą część ciasta wykładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy
  • Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i smarujemy powidłami
  • Na tak przygotowany spód wysypujemy oprószony mąką ziemniaczaną agrest
  • Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy szklankę cukru pudru
  • 3-4 spore łyżki bezy odkładamy
  • Przygotowaną bezę wykładamy na owoce
  • Następnie na bezę wykładamy  pokruszoną drugą cześć ciasta
  • Do odłożonej bezy dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy do lodówki
  • Ciasto pieczemy 45 minut w temp. 200 stopni C
  • 10 minut przed końcem pieczenia wyciągamy ciasto i dodajemy na górę bezę cytrynową
  • Pieczemy do lekkiego zarumienienia się bezy

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada:

Drugą cześć ciasta możemy wyłożyć dowolnie według uznania: paski, kruszonka, zetrzeć na grubych oczkach lub w całości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *