Ciasto z jabłkami: proste do wykonania i zawsze się udaje. Idealny deser, który zawsze szybko znika. Dobrze smakuje także z innymi owocami. Polecamy!

deser

   Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g masła
  • cukier puder do posypania

   Składniki na nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kisiel cytrynowy

   Sposób przygotowania nadzienia:

  • Jabłka przesmażamy z cukrem na patelni
  • Pod koniec smażenia dodajemy kisiel

   Sposób przygotowania ciasta:

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem na jednolitą masę
  • Następnie dodajemy żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia
  • Na koniec wlewamy gorącą roztopioną margarynę
  • Blachę należy lekko wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia
  • Wylewamy połowę ciasta na blachę i pieczemy ok.15 minut w temp.180 stopni C
  • Następnie dodajemy wcześniej przygotowane jabłka i resztę ciasta
  • Pieczemy jeszcze 45 minut w temp.180 stopni C
  • Gdy ciasto wystygnie obsypujemy je obficie cukrem pudrem

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada:

Świetnie smakuje na ciepło z lodami i bitą śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *