Ciasto z jabłkami: proste do wykonania i zawsze się udaje. Idealny deser, który zawsze szybko znika. Dobrze smakuje także z innymi owocami. Polecamy!
Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 g masła
- cukier puder do posypania
Składniki na nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 kisiel cytrynowy
Sposób przygotowania nadzienia:
- Jabłka przesmażamy z cukrem na patelni
- Pod koniec smażenia dodajemy kisiel
Sposób przygotowania ciasta:
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem na jednolitą masę
- Następnie dodajemy żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia
- Na koniec wlewamy gorącą roztopioną margarynę
- Blachę należy lekko wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia
- Wylewamy połowę ciasta na blachę i pieczemy ok.15 minut w temp.180 stopni C
- Następnie dodajemy wcześniej przygotowane jabłka i resztę ciasta
- Pieczemy jeszcze 45 minut w temp.180 stopni C
- Gdy ciasto wystygnie obsypujemy je obficie cukrem pudrem
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Świetnie smakuje na ciepło z lodami i bitą śmietaną.