Domowe pączki: zbliża się TŁUSTY CZWARTEK,w ten jeden dzień w roku nie liczymy kalorii. Słodycz ponad miarę czym więcej tym lepiej.To jest najlepszy przepis dla Was.Trochę nakładu pracy,ale efekt jest po prostu ,,smaczny”.

przepis na pączki

   Składniki:

  • 500 g mąki krupczatki
  • 250 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g masła klarowanego
  • 10 g cukru waniliowego
  • 7 żółtek
  • 2 łyżki alkoholu lub soku z cytryny
  • 2 litry oleju rzepakowego
  • laska wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cukier puder do obsypania

   Sposób przygotowania:

  • Nagrzewamy piekarnik do 35 stopni C
  • Przesiewamy mąkę przez sito
  • Mąkę i masło  wstawiamy do nagrzanego piekarnika aby je ogrzać
  • Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż wybieramy ziarna i dodajemy razem z laską do mleka
  • Gotujemy mleko odstawiamy odcedzone do wystygnięcia
  • Następnie drożdże kruszymy do miski i zasypujemy je dwoma łyżkami cukru
  • Drożdże muszą się rozpuścić następnie dodajemy jedną łyżkę przesianej mąki i mieszamy
  • Do jednolitej masy dolewamy stopniowo mleko znowu mieszając
  • Odstawiamy do wyrośnięcia do piekarnika (rozczyn przykrywamy ściereczką na ok.30 minut)
  • Następnie oddzielamy żółtka od białek
  • Żółtka miksujemy z cukrem waniliowym i z cukrem trzcinowym
  • Ogrzaną mąkę i mleko wyciągamy z piekarnika
  • Do czystej miski wysypujemy ogrzaną mąkę i dodajemy zaczyn oraz masę z żółtek
  • Do mleka dodajemy soli ( rozpuszczamy ją)
  • Wyrabiając ciasto dolewamy powoli mleko,masło i alkohol
  • Ciasto zagniatamy tak długo aż nie będzie się kleić do miski
  • Następnie ciasto wykładamy na czysty blat i nie podsypując ciasta wyrabiamy je ok.30-40 minut
  • Ciasto przekładamy do czystej miski i przykrywamy, odstawiamy do piekarnika (temp.35 stopni C)na ok.1 godzinę
  • Następnie ciasto musimy jeszcze przerobić ponieważ trzeba je odgazować ok. 5 minut
  • Formujemy długi wałek i kroimy na równe kawałki
  • Ciasto formujemy w kulki lekko spłaszczając i przykrywamy ściereczką żeby nie obsychały
  • Na rozgrzany głęboki olej o temp.ok.180 stopni C wkładamy pączki odwrotną stroną czyli górą do dołu
  • Garnek należy przykryć i po ok.1-2 min przewracamy pączki na drugą stronę (drugiej strony nie przykrywamy)
  • Wykładamy na papier
  • Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem
  • Nadziewamy szprycą lub dużą strzykawką z boku pączka

Smacznego!!! 😉

   Dobra rada:

Pamiętajcie o pilnowaniu temperatury oleju, nie smażymy zbyt dużo pączków od razu, ponieważ pączki powinny mieć dużo wolnego miejsca, a i temperatura oleju nie spadnie zbyt szybko.Najlepsze pączki to takie które będą nadziane tym co lubicie. Nasz wybór to krem ajerkoniakowy,marmolada różana oraz powidła śliwkowe.Dodajemy również lukier,owoce kandyzowane,płatki migdałów oraz kokos.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *