Domowe pączki: zbliża się TŁUSTY CZWARTEK,w ten jeden dzień w roku nie liczymy kalorii. Słodycz ponad miarę czym więcej tym lepiej.To jest najlepszy przepis dla Was.Trochę nakładu pracy,ale efekt jest po prostu ,,smaczny”.
Składniki:
- 500 g mąki krupczatki
- 250 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 50 g cukru trzcinowego
- 50 g masła klarowanego
- 10 g cukru waniliowego
- 7 żółtek
- 2 łyżki alkoholu lub soku z cytryny
- 2 litry oleju rzepakowego
- laska wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
- cukier puder do obsypania
Sposób przygotowania:
- Nagrzewamy piekarnik do 35 stopni C
- Przesiewamy mąkę przez sito
- Mąkę i masło wstawiamy do nagrzanego piekarnika aby je ogrzać
- Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż wybieramy ziarna i dodajemy razem z laską do mleka
- Gotujemy mleko odstawiamy odcedzone do wystygnięcia
- Następnie drożdże kruszymy do miski i zasypujemy je dwoma łyżkami cukru
- Drożdże muszą się rozpuścić następnie dodajemy jedną łyżkę przesianej mąki i mieszamy
- Do jednolitej masy dolewamy stopniowo mleko znowu mieszając
- Odstawiamy do wyrośnięcia do piekarnika (rozczyn przykrywamy ściereczką na ok.30 minut)
- Następnie oddzielamy żółtka od białek
- Żółtka miksujemy z cukrem waniliowym i z cukrem trzcinowym
- Ogrzaną mąkę i mleko wyciągamy z piekarnika
- Do czystej miski wysypujemy ogrzaną mąkę i dodajemy zaczyn oraz masę z żółtek
- Do mleka dodajemy soli ( rozpuszczamy ją)
- Wyrabiając ciasto dolewamy powoli mleko,masło i alkohol
- Ciasto zagniatamy tak długo aż nie będzie się kleić do miski
- Następnie ciasto wykładamy na czysty blat i nie podsypując ciasta wyrabiamy je ok.30-40 minut
- Ciasto przekładamy do czystej miski i przykrywamy, odstawiamy do piekarnika (temp.35 stopni C)na ok.1 godzinę
- Następnie ciasto musimy jeszcze przerobić ponieważ trzeba je odgazować ok. 5 minut
- Formujemy długi wałek i kroimy na równe kawałki
- Ciasto formujemy w kulki lekko spłaszczając i przykrywamy ściereczką żeby nie obsychały
- Na rozgrzany głęboki olej o temp.ok.180 stopni C wkładamy pączki odwrotną stroną czyli górą do dołu
- Garnek należy przykryć i po ok.1-2 min przewracamy pączki na drugą stronę (drugiej strony nie przykrywamy)
- Wykładamy na papier
- Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem
- Nadziewamy szprycą lub dużą strzykawką z boku pączka
Smacznego!!! 😉
Dobra rada:
Pamiętajcie o pilnowaniu temperatury oleju, nie smażymy zbyt dużo pączków od razu, ponieważ pączki powinny mieć dużo wolnego miejsca, a i temperatura oleju nie spadnie zbyt szybko.Najlepsze pączki to takie które będą nadziane tym co lubicie. Nasz wybór to krem ajerkoniakowy,marmolada różana oraz powidła śliwkowe.Dodajemy również lukier,owoce kandyzowane,płatki migdałów oraz kokos.