Domowy hamburger: przepyszny w stylu amerykańskim idealny na spotkania z przyjaciółmi. Podajemy przepis na 4 porcje. UWIELBIAMY WIĘC POLECAMY !!!
Składniki:
- 4 duże bułki z sezamem
- 800 g mięsa mielonego wołowego
- żółty ser typu gouda w plastrach
- 8 plastrów boczku wędzonego
- 2 pomidory
- 2 białe cebule
- 4 ogórki konserwowe lub w curry
- 3 ząbki czosnku
- cebulka prażona
- rukola
- musztarda miodowa
- majonez
- sos barbecue (przepis znajdziesz na naszym blogu)
- cebula suszona
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz cayenne
- długie wykałaczki
Sposób wykonania:
- Na początku kroimy wszystkie warzywa w plastry i odkładamy je na bok
- Następnie podsmażamy boczek na patelni, który po usmażeniu wykładamy na papier aby odciekł z tłuszczu Tłuszcz, który wytopił się z boczku na patelni zostawiamy do usmażenia kotletów hamburgerowych
- Wkładamy mięso do dużej miski i je przyprawiamy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, cebula suszona, wszystko według uznania. Dodajemy 1 łyżkę musztardy i drobno posiekany czosnek po czym mieszamy wszystkie składniki. Mięso dzielimy na 4 części, formujemy z nich kotlety, które smażymy na patelni. Pod koniec smażenia kładziemy plaster żółtego sera na mięso aby się lekko roztopił
- Gdy kotlety są w trakcie smażenia przecinamy bułki na które nakładamy sos barbecue i następne warstwy: rukola, ser ,bekon, pomidory, cebula, kotlet z rozpuszczonym serem, ogórki, cebulka prażona, góra bułki posmarowana majonezem i musztardą. Wszystko przebijamy długą wykałaczką
SMACZNEGO!!! 😉
Dobra rada:
Jedząc hamburgera nie należy wyciągać wykałaczki, ponieważ wtedy zachowuje on swój kształt co ułatwi nam spożywanie. Domowy hamburger w stylu amerykańskim najlepiej podać z niewielką ilością frytek.