Domowy hamburger: przepyszny w stylu amerykańskim idealny na spotkania z przyjaciółmi. Podajemy przepis na 4 porcje. UWIELBIAMY WIĘC POLECAMY !!!

pomysł na kolację

   Składniki:

  • 4 duże bułki z sezamem
  • 800 g mięsa mielonego wołowego
  • żółty ser typu gouda w plastrach
  • 8 plastrów boczku wędzonego
  • 2 pomidory
  • 2 białe cebule
  • 4 ogórki konserwowe lub w curry
  • 3 ząbki czosnku
  • cebulka prażona
  • rukola
  • musztarda miodowa
  • majonez
  • sos barbecue (przepis znajdziesz na naszym blogu)
  • cebula suszona
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz cayenne
  • długie wykałaczki

   Sposób wykonania:

  • Na początku kroimy wszystkie warzywa w plastry i odkładamy je na bok
  • Następnie podsmażamy boczek na patelni, który po usmażeniu wykładamy na papier aby odciekł z tłuszczu Tłuszcz, który wytopił się z boczku na patelni zostawiamy do usmażenia kotletów hamburgerowych
  •  Wkładamy mięso do dużej miski i je przyprawiamy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, cebula suszona, wszystko według uznania. Dodajemy 1 łyżkę musztardy i drobno posiekany czosnek po czym mieszamy wszystkie składniki. Mięso dzielimy na 4 części, formujemy z nich kotlety, które smażymy na patelni. Pod koniec smażenia kładziemy plaster żółtego sera na mięso aby się lekko roztopił
  • Gdy kotlety są w trakcie smażenia przecinamy bułki na które nakładamy sos barbecue i następne warstwy: rukola, ser ,bekon, pomidory, cebula, kotlet z rozpuszczonym serem, ogórki, cebulka prażona, góra bułki posmarowana majonezem i musztardą. Wszystko przebijamy długą wykałaczką

SMACZNEGO!!! 😉

Dobra rada:

Jedząc hamburgera nie należy wyciągać wykałaczki, ponieważ wtedy zachowuje on swój kształt co ułatwi nam spożywanie. Domowy hamburger w stylu amerykańskim najlepiej podać z niewielką ilością frytek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *