Faszerowana cukinia: to świetny pomysł na obiad lub kolację. Pyszna i zdrowa. Kolorowa porcja zdrowia dla Was! Polecamy!

faszerowana cukinia

   Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 200 g żółtych pomidorków koktajlowych
  • 150 g żółtego sera typu gouda
  • 50 g pieczarek
  • 20 g masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżeczki przyprawy suszonych pomidorów
  • 1 średnia biała cebula
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • pieprz
  • sól
  • szczypiorek do posypania

   Sposób przygotowania:

  • Filet z kurczaka myjemy i oczyszczamy
  • Następnie kroimy go w kostkę, dodając posiekaną drobno cebulę, czosnek, oraz natkę pietruszki
  • Tak przygotowany filet podsmażamy i doprawiamy przyprawą do kurczaka
  • Cukinię myjemy i przekrawamy na pół wzdłuż
  • Ostrożnie wydrążamy środek i kroimy go w drobną kostkę
  • Następnie kroimy paprykę, pieczarki, pomidorki według uznania i przyprawiamy solą i pieprzem, oraz chilli
  • Pokrojone warzywa dodajemy do podsmażonego fileta i jeszcze lekko podsmażamy
  • Wydrążone cukinie smarujemy keczupem i posypujemy pieprzem i solą
  • Do tak przygotowanych łódeczek wykładamy farszem i posypujemy obficie żółtym serem
  • Wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temp.180 stopni C na ok. 20 minut z termoobiegiem
  • Wykładamy estetycznie na talerz i posypujemy świeżym szczypiorkiem

Smacznego!!! 😉

Dobra rada:

Warzyw i mięsa nie należy zbyt mocno podsmażać na patelni! Unikniemy wtedy wysuszenia mięsa, a nasze warzywa nie będą zbyt miękkie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *