Faszerowana cukinia: to świetny pomysł na obiad lub kolację. Pyszna i zdrowa. Kolorowa porcja zdrowia dla Was! Polecamy!
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 250 g piersi z kurczaka
- 200 g żółtych pomidorków koktajlowych
- 150 g żółtego sera typu gouda
- 50 g pieczarek
- 20 g masła klarowanego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżeczki przyprawy suszonych pomidorów
- 1 średnia biała cebula
- 1 średnia czerwona papryka
- 1/4 łyżeczki chilli
- pieprz
- sól
- szczypiorek do posypania
Sposób przygotowania:
- Filet z kurczaka myjemy i oczyszczamy
- Następnie kroimy go w kostkę, dodając posiekaną drobno cebulę, czosnek, oraz natkę pietruszki
- Tak przygotowany filet podsmażamy i doprawiamy przyprawą do kurczaka
- Cukinię myjemy i przekrawamy na pół wzdłuż
- Ostrożnie wydrążamy środek i kroimy go w drobną kostkę
- Następnie kroimy paprykę, pieczarki, pomidorki według uznania i przyprawiamy solą i pieprzem, oraz chilli
- Pokrojone warzywa dodajemy do podsmażonego fileta i jeszcze lekko podsmażamy
- Wydrążone cukinie smarujemy keczupem i posypujemy pieprzem i solą
- Do tak przygotowanych łódeczek wykładamy farszem i posypujemy obficie żółtym serem
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temp.180 stopni C na ok. 20 minut z termoobiegiem
- Wykładamy estetycznie na talerz i posypujemy świeżym szczypiorkiem
Smacznego!!! 😉
Dobra rada:
Warzyw i mięsa nie należy zbyt mocno podsmażać na patelni! Unikniemy wtedy wysuszenia mięsa, a nasze warzywa nie będą zbyt miękkie.