Francuskie z jabłkami, to  jeden z moich ulubionych przepisów mojej córki. Szybkie, proste i smaczne. Zrobicie je bardzo szybko, gdy przyjdą nie spodziewani goście. Najlepsze na ciepło z kawą ale zimne są równie pyszne.

pomysł na deser

   Składniki:

  • 2 ciasta francuskie (gotowe)
  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml whisky
  • cukier puder do posypania

   Sposób przygotowania:

  • Jabłka myjemy i obieramy, kroimy w drobną kostkę
  • Następnie wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z masłem
  • Podsmażamy i dodajemy cukier waniliowy, miód, cynamon, oraz brązowy cukier
  • Smażymy aż odparuje woda
  • Na koniec podlewamy whisky i podpalamy
  • Odstawiamy do wystudzenia
  • Ciasto dzielimy na sześć kwadratowych kawałków
  • Wystudzony farsz wkładamy na połowę ciasta i zagniatamy widelcem w kształt trójkąta
  • Ciastka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Następnie nacinamy ciasto z góry kilka razy i smarujemy żółtkiem
  • Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika do temp.170 C pieczemy 12-15 minut
  • Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Smacznego!!! 😉

Dobra rada:

Przed nałożeniem farszu należy ciasto nakłuć widelcem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *