Francuskie z jabłkami, to jeden z moich ulubionych przepisów mojej córki. Szybkie, proste i smaczne. Zrobicie je bardzo szybko, gdy przyjdą nie spodziewani goście. Najlepsze na ciepło z kawą ale zimne są równie pyszne.
Składniki:
- 2 ciasta francuskie (gotowe)
- 1 kg jabłek
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 jajka
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka masła
- 50 ml whisky
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Jabłka myjemy i obieramy, kroimy w drobną kostkę
- Następnie wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z masłem
- Podsmażamy i dodajemy cukier waniliowy, miód, cynamon, oraz brązowy cukier
- Smażymy aż odparuje woda
- Na koniec podlewamy whisky i podpalamy
- Odstawiamy do wystudzenia
- Ciasto dzielimy na sześć kwadratowych kawałków
- Wystudzony farsz wkładamy na połowę ciasta i zagniatamy widelcem w kształt trójkąta
- Ciastka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- Następnie nacinamy ciasto z góry kilka razy i smarujemy żółtkiem
- Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika do temp.170 C pieczemy 12-15 minut
- Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Smacznego!!! 😉
Dobra rada:
Przed nałożeniem farszu należy ciasto nakłuć widelcem.