Gofry waniliowe Joasi: idealne na słodkie śniadanie, na dobry obiad oraz walentynkowe wieczory.Proste w przygotowaniu.Polecamy Wam!
Składniki:
- 2 szklanki maki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- laska wanilii
- szczypta soli
- świeże owoce
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 500 ml słodkiej śmietany 30%
- mały cukier waniliowy
- cukier puder do posypania
- lody waniliowe lub śmietankowe
Sposób przygotowania:
- Oddzielamy żółtka od białek
- Przecinamy wanilie wzdłuż i wyciągamy środek małą łyżeczką dodajemy do mleka
- Mleko z wanilią podgrzewamy następnie odstawiamy do wystudzenia
- Żółtka,ostudzone mleko,mąkę,cukier,proszek do pieczenia,olej oraz sól miksujemy na jednolitą masę
- Białka ubijamy na sztywno i powoli dodajemy je łyżką do reszty ciasta
- Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
- Piec w rozgrzanej gofrownicy i wysmarowanej olejem do pożądanego koloru.Najlepiej piec ok.2-3 minut
- Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno i odstawiamy do lodówki
- Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej
- Wykładamy wszystko estetycznie na talerz
Smacznego !!!:)
Dobra rada:
Śmietana musi być bardzo dobrze schłodzona,wtedy szybciej się ubije.