Gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem to pyszne i proste w przygotowaniu. Tradycyjne danie kuchni polskiej. Rodzinne danie domowe lubiane przez wszystkich. Zobacz i sprawdź nasz przepis na na najlepsze gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem. Polecamy!!!
Składniki:
- 1 duża kapusta ok. 4 kg
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1 jajko
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kg pieczarek
- 1/2 kg ryżu
- koper zielony
- masło klarowane
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- Kapustę zaparzamy wrzątkiem i oddzielamy liście
- Grubszą warstwę z liścia lekko zżynamy
- Następnie gotujemy ryż ok. 15 minut
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Pieczarki ścieramy na grubych oczkach i podsmażamy z cebulą na maśle
- Do surowego mięsa dodajemy wystudzony ryż, podsmażone pieczarki z cebulą, jajko, posiekany koperek, przeciśnięty czosnek, przyprawę do mięsa wieprzowego, paprykę słodką, pieprz, sól
- Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę
- Farsz nakładamy na sparzone liście i zawijamy od środka do zewnątrz
- Garnek wykładamy liśćmi które nam zostały i układamy na nie przygotowane wcześniej gołąbki
- Zalewamy je wodą i gotujemy do miękkości
- Ugotowane gołąbki wyciągamy z wody i czekamy aż odejdą z wody
- Następnie podsmażamy je na maśle klarowanym
- Podajemy gołąbki z sosem pomidorowym
Smacznego!!! 🙂
Zobacz również przepis na gołąbki w czerwonej kapuście> http://www.gotowanietoniewyzwanie.pl/golabki-w-czerwonej-kapuscie-po-naszemu/.