Gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem to pyszne i proste w przygotowaniu. Tradycyjne danie kuchni polskiej. Rodzinne danie domowe lubiane przez wszystkich. Zobacz i sprawdź nasz przepis na na najlepsze gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem. Polecamy!!!

golabki

   Składniki:

  • 1 duża kapusta ok. 4 kg
  • 400 g  mięsa mielonego wołowego
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 jajko
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1/2 kg ryżu
  • koper zielony
  • masło klarowane
  • pieprz
  • sól

   Sposób przygotowania:

  • Kapustę zaparzamy wrzątkiem i oddzielamy liście
  • Grubszą warstwę z liścia lekko zżynamy
  • Następnie gotujemy ryż ok. 15 minut
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Pieczarki ścieramy na grubych oczkach i podsmażamy z cebulą na maśle
  • Do surowego mięsa dodajemy wystudzony ryż, podsmażone pieczarki z cebulą, jajko, posiekany koperek, przeciśnięty czosnek, przyprawę do mięsa wieprzowego, paprykę słodką, pieprz, sól
  • Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę
  • Farsz nakładamy na sparzone liście i zawijamy od środka do zewnątrz
  • Garnek wykładamy liśćmi które nam zostały i układamy na nie przygotowane wcześniej gołąbki
  • Zalewamy je wodą i gotujemy do miękkości
  • Ugotowane gołąbki wyciągamy z wody i czekamy aż odejdą z wody
  • Następnie podsmażamy je na maśle klarowanym
  • Podajemy gołąbki z sosem pomidorowym

Smacznego!!! 🙂

Zobacz również przepis na gołąbki w czerwonej kapuście> http://www.gotowanietoniewyzwanie.pl/golabki-w-czerwonej-kapuscie-po-naszemu/.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *