Makaron żytni ze szpinakiem w sosie śmietanowym: idealny zdrowy i pełnowartościowy obiad, porcja przygotowana dla 4 osób. Polecamy!

fit obiad

Składniki:

  • 500 g makaronu żytniego
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 250 g pieczarek
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 24 g masła
  • 250 ml śmietany 18% słodkiej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • Czosnek, cebulę kroimy w drobna kostkę i lekko podsmażamy na maśle. Dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki wszystko razem smażymy do odparowania wody
  • Umyty szpinak drobno siekamy i dodajemy do reszty składników, przyprawiamy według uznania. Gdy sos się zredukuje dodajemy śmietanę, w międzyczasie gotujemy makaron
  • Gdy wszystko jest już gotowe estetycznie wykładamy na talerz

SMACZNEGO!!! 😉

Dobra rada:

Makaron najlepiej ugotować al dente, ponieważ jest rekomendowany dla osób odchudzających i chcących zdrowo się odżywiać. Tak ugotowany makaron zawiera niski indeks glikemiczny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *