Makaron żytni ze szpinakiem w sosie śmietanowym: idealny zdrowy i pełnowartościowy obiad, porcja przygotowana dla 4 osób. Polecamy!
Składniki:
- 500 g makaronu żytniego
- 500 g świeżego szpinaku
- 250 g pieczarek
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 24 g masła
- 250 ml śmietany 18% słodkiej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Czosnek, cebulę kroimy w drobna kostkę i lekko podsmażamy na maśle. Dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki wszystko razem smażymy do odparowania wody
- Umyty szpinak drobno siekamy i dodajemy do reszty składników, przyprawiamy według uznania. Gdy sos się zredukuje dodajemy śmietanę, w międzyczasie gotujemy makaron
- Gdy wszystko jest już gotowe estetycznie wykładamy na talerz
SMACZNEGO!!! 😉
Dobra rada:
Makaron najlepiej ugotować al dente, ponieważ jest rekomendowany dla osób odchudzających i chcących zdrowo się odżywiać. Tak ugotowany makaron zawiera niski indeks glikemiczny.