Hiszpańska zupa z chorizo jest po prostu świetna. Niepowtarzalny smak hiszpańskiej kiełbasy nadaje jej wyjątkowy smak. Idealna na chłodne dni. Polecamy!
Składniki
- 2 litry wody
- 1 kiełbasa chorizo
- 3-4 ziemniaki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 100g koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki śmietany 18%
- natka pietruszki
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Kiełbasę obieramy ze skóry i kroimy na cztery duże części
- Warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy je z kiełbasą do wody
- Gotujemy wszystko do miękkości
- Po ugotowaniu warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy aż się rozprowadzi
- Następnie przyprawiamy solą i pieprzem
- Ugotowaną kiełbasę wyciągamy i kroimy na talarki i dodajemy z powrotem do zupy
- Odlewamy trochę zupy do miski i hartujemy śmietanę, wlewamy z powrotem do zupy
- Nalewamy zupę na talerz i posypujemy posiekaną natkę pietruszki
Smacznego 😉
Dobra rada
Zupa jest dobra tego samego dnia, choć pełnię smaku uzyskuje następnego dnia.
Sprawdź również nasz przepis na HISZPAŃSKĄ ZUPĘ POMIDOROWĄ.