Hiszpańska zupa z chorizo jest po prostu świetna. Niepowtarzalny smak hiszpańskiej kiełbasy nadaje jej wyjątkowy smak. Idealna na chłodne dni. Polecamy!

hiszpańska zupa

Składniki

  • 2 litry wody
  • 1 kiełbasa chorizo
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 100g  koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  • Kiełbasę obieramy ze skóry i kroimy na cztery duże części
  • Warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy je z kiełbasą do wody
  • Gotujemy wszystko do miękkości
  • Po ugotowaniu warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy aż się rozprowadzi
  • Następnie przyprawiamy solą i pieprzem
  • Ugotowaną kiełbasę wyciągamy i kroimy na talarki i dodajemy z powrotem do zupy
  • Odlewamy trochę zupy do miski i hartujemy śmietanę, wlewamy z powrotem do zupy
  • Nalewamy zupę na talerz i posypujemy posiekaną natkę pietruszki

Smacznego 😉

Dobra rada

Zupa jest dobra tego samego dnia, choć pełnię smaku uzyskuje następnego dnia.

 

Sprawdź również nasz przepis na HISZPAŃSKĄ ZUPĘ POMIDOROWĄ.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *