Kapuśniak z młodej kapusty:pyszna sezonowa zupa, lekka i smaczna. Bardzo prosta w przygotowaniu. Polecamy!

pomysł na obiad

   Składniki:

  • 3 litry bulionu warzywnego
  • 500 g młodej kapusty
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 300 g boczku parzonego
  • 3 liście laurowe
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała pietruszka
  • 1 cebula
  • ziele angielskie
  • szczypiorek
  • koperek
  • pieprz
  • sól

   Sposób przygotowania:

  • Boczek kroimy w grube paski i podsmażamy go z cebulą na złoty kolor
  • Następnie kapustę drobno siekamy
  • Pietruszkę kroimy w cienkie, krótkie paseczki,a marchewkę w talarki
  • Ziemniaki kroimy w grubą kostkę
  • Następnie do bulionu warzywnego dajemy podsmażony boczek z cebula, ziemniaki, marchew, pietruszkę, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, drobno posiekany koper, szczypiorek, pieprz i sól
  • Wszystko gotujemy ok. 1/2 godziny
  • Następnie dodajemy posiekaną wcześniej kapustę
  • Wszystko jeszcze gotujemy ok. 20 minut
  • 5 minut przed końcem gotowania dodajemy ocet i ponownie doprawiamy według uznania

Smacznego!!!  🙂

Dobra rada:

Pamiętajcie!!! Zanim dodacie ocet warzywa powinny być miękkie. Jeżeli go dacie zbyt szybko warzywa pozostaną lekko twarde! Świetnie smakuje z grzankami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *