Kapuśniak z młodej kapusty:pyszna sezonowa zupa, lekka i smaczna. Bardzo prosta w przygotowaniu. Polecamy!
Składniki:
- 3 litry bulionu warzywnego
- 500 g młodej kapusty
- 500 g młodych ziemniaków
- 300 g boczku parzonego
- 3 liście laurowe
- 2-3 łyżki octu jabłkowego
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała pietruszka
- 1 cebula
- ziele angielskie
- szczypiorek
- koperek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- Boczek kroimy w grube paski i podsmażamy go z cebulą na złoty kolor
- Następnie kapustę drobno siekamy
- Pietruszkę kroimy w cienkie, krótkie paseczki,a marchewkę w talarki
- Ziemniaki kroimy w grubą kostkę
- Następnie do bulionu warzywnego dajemy podsmażony boczek z cebula, ziemniaki, marchew, pietruszkę, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, drobno posiekany koper, szczypiorek, pieprz i sól
- Wszystko gotujemy ok. 1/2 godziny
- Następnie dodajemy posiekaną wcześniej kapustę
- Wszystko jeszcze gotujemy ok. 20 minut
- 5 minut przed końcem gotowania dodajemy ocet i ponownie doprawiamy według uznania
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Pamiętajcie!!! Zanim dodacie ocet warzywa powinny być miękkie. Jeżeli go dacie zbyt szybko warzywa pozostaną lekko twarde! Świetnie smakuje z grzankami.