Karminadle wołowe z sosem grzybowym i karmelizowaną marchewką: świetny pomysł na niedzielny obiad. Porcja dla ok.6-8 osób.
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego
- 1 duża cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 bułka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki czerwonej papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 3 duże marchewki
- oliwa
- pieprz ziołowy
- sól
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 50 ml śmietany 30%
- 200 g grzybów leśnych(wedle uznania,które najbardziej lubicie)
- mąka pszenna
Sposób przygotowania:
- Mięso wkładamy do dużego naczynia i przyprawiamy następująco:papryka,pietruszka,majeranek,kminek, drobno posiekany czosnek oraz posiekana połowa cebuli
- Bułkę namaczamy w mleku i odstawiamy na 10 minut
- Następnie namoczoną bułkę wyciskamy z mleka i dodajemy do mięsa drobno krusząc
- Na koniec dodajemy jajka oraz solimy i pieprzymy według uznania,wszystko dokładnie mieszamy na jednolita masę
- Moczymy ręce wodą lub oliwą i formujemy kotlety
- Następnie obtaczamy je w mące i podsmażamy na rozgrzanym oleju(najlepiej użyć brytfanki)
- Gdy kotlety się podsmażą dodajemy grzyby(najlepiej mrożone lub świeże)
- Dusimy je ok.30 minut podlewając je od czasu do czasu małą ilością wody
- Miękkie kotlety wykładamy na talerz z pozostałej bazy robimy sos dodając śmietany
- Redukujemy sos ok.10 minut
- Kotlety można połączyć z sosem, wtedy gotujemy wszystko razem ok.5 minut
Sposób przygotowania marchewki:
- Marchewkę obieramy i myjemy
- kroimy ją na grube kawałki pod lekkim skosem
- Podsmażamy ją na klarowanym maśle razem z drugą połową cebuli i przyprawiamy solą,pieprzem,czerwoną papryką oraz sosem sojowym
- Następnie podlewamy ją woda i gotujemy do miękkości
- Jak woda odparuje dodajemy miód
- Marchewkę karmelizujemy pilnując jej
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Jeżeli masz mało bazy na sos to możesz dodać gotowego bulionu grzybowego. Karminadle najlepiej podawać z ziemniakami puree lub każdym dowolnym rodzajem kaszy.