Karminadle wołowe z sosem grzybowym i karmelizowaną marchewką: świetny pomysł na niedzielny obiad. Porcja dla ok.6-8 osób.

pomysł na obiad

   Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 bułka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 3 duże marchewki
  • oliwa
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 50 ml śmietany 30%
  • 200 g grzybów leśnych(wedle uznania,które najbardziej lubicie)
  • mąka pszenna

   Sposób przygotowania:

  • Mięso wkładamy do dużego naczynia i przyprawiamy następująco:papryka,pietruszka,majeranek,kminek, drobno posiekany czosnek oraz  posiekana połowa cebuli
  • Bułkę namaczamy w mleku i odstawiamy na 10 minut
  • Następnie namoczoną bułkę wyciskamy z mleka i dodajemy do mięsa drobno krusząc
  • Na koniec dodajemy jajka oraz solimy i pieprzymy według uznania,wszystko dokładnie mieszamy na jednolita masę
  • Moczymy ręce wodą lub oliwą i formujemy kotlety
  • Następnie obtaczamy je w mące i podsmażamy na rozgrzanym oleju(najlepiej użyć brytfanki)
  • Gdy kotlety się podsmażą dodajemy grzyby(najlepiej mrożone lub świeże)
  • Dusimy je ok.30 minut podlewając je od czasu do czasu małą ilością wody
  • Miękkie kotlety wykładamy na talerz z pozostałej bazy robimy sos dodając śmietany
  • Redukujemy sos ok.10 minut
  • Kotlety można  połączyć z sosem, wtedy gotujemy wszystko razem ok.5 minut

   Sposób przygotowania marchewki:

  • Marchewkę obieramy i myjemy
  • kroimy ją na grube kawałki pod lekkim skosem
  • Podsmażamy ją na klarowanym maśle razem z drugą połową cebuli i przyprawiamy solą,pieprzem,czerwoną papryką oraz sosem sojowym
  • Następnie podlewamy ją woda i gotujemy do miękkości
  • Jak woda odparuje dodajemy miód
  • Marchewkę karmelizujemy pilnując jej

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada:

Jeżeli masz mało bazy na sos to możesz dodać gotowego bulionu grzybowego. Karminadle najlepiej podawać z ziemniakami puree lub każdym dowolnym rodzajem kaszy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *