Karp w ziołach z pieprzem cytrynowym: jak dla mnie idealnie.My Polacy ciągle jemy mało ryb.Mieszkając na wyspie nabrałam dobrych i zdrowych nawyków,więc może i Wy skorzystacie!!!

pomysł na rybę

   Składniki:

  • 1,5 kg karpia
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 jajka
  • bułka tarta lub mąka do panierowania
  • natka pietruszki lub kolendry
  • oliwa
  • masło klarowane
  • pieprz cytrynowy
  • sól

   Sposób przygotowania:

  • Karpia polewamy gorącą wodą i oczyszczamy z łusek i nieczystości
  • Rybę porcjujemy według uznania
  • Wkładamy ją do szklanego naczynia i przyprawiamy:ziołami,posiekana cebulą, pietruszką,pieprzem cytrynowym,czosnkiem oraz solą
  • Mieszamy wszystko dokładnie dodając oliwę
  • Odstawiamy na noc
  • Smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor,wcześniej panierując

Smacznego!!! 😉

Dobra rada:

Woda którą polewamy karpia nie powinna być wrząca tylko mocno ciepła!!! Nie koniecznie rybę trzeba panierować,bez panierki jest równie pyszna!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *