Karp w ziołach z pieprzem cytrynowym: jak dla mnie idealnie.My Polacy ciągle jemy mało ryb.Mieszkając na wyspie nabrałam dobrych i zdrowych nawyków,więc może i Wy skorzystacie!!!
Składniki:
- 1,5 kg karpia
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 5 ząbków czosnku
- 2 jajka
- bułka tarta lub mąka do panierowania
- natka pietruszki lub kolendry
- oliwa
- masło klarowane
- pieprz cytrynowy
- sól
Sposób przygotowania:
- Karpia polewamy gorącą wodą i oczyszczamy z łusek i nieczystości
- Rybę porcjujemy według uznania
- Wkładamy ją do szklanego naczynia i przyprawiamy:ziołami,posiekana cebulą, pietruszką,pieprzem cytrynowym,czosnkiem oraz solą
- Mieszamy wszystko dokładnie dodając oliwę
- Odstawiamy na noc
- Smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor,wcześniej panierując
Smacznego!!! 😉
Dobra rada:
Woda którą polewamy karpia nie powinna być wrząca tylko mocno ciepła!!! Nie koniecznie rybę trzeba panierować,bez panierki jest równie pyszna!!!