Kartoflarz mamy Danuty: idealny na rodzinne obiad lub kolację, porcja dla około 8 osób.Polecamy!

pomysł na obiad

   Składniki:

  • 3 kg ziemniaków
  • 3 duże białe cebule
  • 0,5 boczku wędzonego
  • 1,5 szt. piersi z kurczaka
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 duża łyżka kucharka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • odrobina magii
  • olej

   Sposób przygotowania:

  • Obrać ziemniaki oraz cebulę. Ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach do dużej miski
  • Pierś, boczek, cebulę oraz czosnek kroimy w średnią kostkę. Podsmażamy wszystko razem i dodajemy przyprawy
  • Wszystkie składniki razem mieszamy dodając jajka i mąkę
  • Blachę wylewamy olejem (nie dużo). Następnie rozgrzewamy blachę w piekarniku (180 stopni)
  • Gdy blacha jest nagrzana wylewamy masę na mocno rozgrzany olej. Pieczemy do uzyskania złotej skórki, ok. 1,5 godziny

Smacznego!!!  😉

   Dodatki według uznania:

  • ketchup
  • mleko
  • sosy grzybowe (Które również znajdziecie na naszym blogu)

Dobra rada:

Pieczemy najpierw dół aby powstała chrupiąca skórka. Jak dół się przypiecze włączamy termoobieg. Na górę kartoflarza można ułożyć plastry boczku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *