Kartoflarz mamy Danuty: idealny na rodzinne obiad lub kolację, porcja dla około 8 osób.Polecamy!
Składniki:
- 3 kg ziemniaków
- 3 duże białe cebule
- 0,5 boczku wędzonego
- 1,5 szt. piersi z kurczaka
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 duża łyżka kucharka
- 3 łyżki mąki pszennej
- odrobina magii
- olej
Sposób przygotowania:
- Obrać ziemniaki oraz cebulę. Ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach do dużej miski
- Pierś, boczek, cebulę oraz czosnek kroimy w średnią kostkę. Podsmażamy wszystko razem i dodajemy przyprawy
- Wszystkie składniki razem mieszamy dodając jajka i mąkę
- Blachę wylewamy olejem (nie dużo). Następnie rozgrzewamy blachę w piekarniku (180 stopni)
- Gdy blacha jest nagrzana wylewamy masę na mocno rozgrzany olej. Pieczemy do uzyskania złotej skórki, ok. 1,5 godziny
Smacznego!!! 😉
Dodatki według uznania:
- ketchup
- mleko
- sosy grzybowe (Które również znajdziecie na naszym blogu)
Dobra rada:
Pieczemy najpierw dół aby powstała chrupiąca skórka. Jak dół się przypiecze włączamy termoobieg. Na górę kartoflarza można ułożyć plastry boczku.