Kaszotto buraczkowe z pieczonym kurczakiem: zdrowo, lekko i smacznie, porcja dla 4 osób.
Składniki:
- szklanka kaszy typu pęczak
- 8 podudzi z kurczaka
- 50 g suszonych buraków
- rukola
- 1 duża biała cebula
- sos jogurtowy ( przepis znajdziesz na naszym blogu )
- ser twardy typu parmezan do ozdoby
- 40 g masła do upieczenia podudzi z kurczaka
- 10 g masła do kaszy
- pikantna przyprawa do kurczaka
- czosnek granulowany
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Myjemy i oczyszczamy podudzia z kurczaka. Osuszamy, smażymy na maśle i przyprawiamy pikantną przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym i pieprzem. Podsmażone podudzia podlewamy woda do miękkości
- W międzyczasie gotujemy pęczak około 20 minut chyba, że producent zaleca inaczej, 5 minut przed końcem czasu dodajemy suszone buraki, gdy kasza jest gotowa dodajemy 10 g masła i odstawiamy na 5 minut pod przykryciem w celu zagęszczenia. Na koniec doprawiamy solą według uznania
- Myjemy rukolę, osuszamy. Kroimy cebulę w półksiężyce, te dwa składniki wkładamy do miski a następnie polewamy sosem jogurtowym i doprawiamy pieprzem
- Wszystko estetycznie wykładamy na talerz a sałatkę ozdabiamy niewielką ilością grubo startego sera
Smacznego!!! 😉
Dobra rada:
Żeby skórka podudzia była chrupiąca można ja przesmarować lekko miodem.