Kaszotto buraczkowe z pieczonym kurczakiem: zdrowo, lekko i smacznie, porcja dla 4 osób.

   Składniki:

  • szklanka kaszy typu pęczak
  • 8 podudzi z kurczaka
  • 50 g suszonych buraków
  • rukola
  • 1 duża biała cebula
  • sos jogurtowy ( przepis znajdziesz na naszym blogu )
  • ser twardy  typu parmezan do ozdoby
  • 40 g masła do upieczenia podudzi z kurczaka
  • 10 g masła do kaszy
  • pikantna przyprawa do kurczaka
  • czosnek granulowany
  • pieprz

   Sposób przygotowania:

  • Myjemy i oczyszczamy podudzia z kurczaka. Osuszamy, smażymy na maśle i przyprawiamy pikantną przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym i pieprzem. Podsmażone podudzia podlewamy woda do miękkości
  • W międzyczasie  gotujemy pęczak około 20 minut chyba, że producent zaleca inaczej, 5 minut przed końcem czasu dodajemy suszone buraki, gdy kasza jest gotowa dodajemy 10 g masła i odstawiamy na 5 minut pod przykryciem w celu zagęszczenia. Na koniec doprawiamy solą według uznania
  • Myjemy rukolę, osuszamy. Kroimy cebulę w półksiężyce, te dwa składniki wkładamy do miski a następnie polewamy sosem jogurtowym i doprawiamy pieprzem
  • Wszystko estetycznie wykładamy na talerz a sałatkę ozdabiamy niewielką ilością grubo startego sera

Smacznego!!! 😉

Dobra rada:

Żeby skórka podudzia była chrupiąca można ja przesmarować lekko miodem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *