Ketchup z cukinii jest prosty w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się w okresie zimowym, ponieważ wzmocni naszą odporność. Wypróbuj nasz przepis. Polecamy!
Składniki:
- 1 kg cukinii (po obraniu)
- 1 duża cebula
- 1 płaska łyżeczka ostrej czerwonej papryki
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 50 g passaty pomidorowej
- 0,5 litra wody
- 0,5 szklanki octu
- 0,5 szklanki cukru
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- Cukinie obieramy i oczyszczamy z nasion
- Następnie cukinie i cebulę ścieramy na grubych oczkach
- Starte warzywa solimy i pieprzymy według uznania, odstawiamy do lodówki na ok. 5 godzin
- Warzywa odcedzamy z wody i przekładamy do garnka
- Dodajemy cukier i wodę, gotujemy ok.30 minut cały czas mieszając
- Następnie gdy woda odparuje a warzywa zmiękną przyprawiamy z ostrą i słodką papryką, oraz zioła prowansalskie
- Gotujemy ok.15 minut
- Na końcu dodajemy przeciśnięty czosnek, oraz ocet
- Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok.15 minut
- Warzywa blendujemy i gorące przekładamy do słoików
- Słoiki obracamy górą do dołu i przykrywamy ścierką do całkowitego ostygnięcia najlepiej 24 godziny
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Pamiętajcie! Ocet wlewamy na końcu wtedy warzywa szybciej będą miękkie.