Ketchup z cukinii jest prosty w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się w okresie zimowym, ponieważ wzmocni naszą odporność. Wypróbuj nasz przepis. Polecamy!

przetwory

Składniki:

  • 1 kg cukinii (po obraniu)
  • 1 duża cebula
  • 1 płaska łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 50 g passaty pomidorowej
  • 0,5 litra wody
  • 0,5 szklanki octu
  • 0,5 szklanki cukru
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

  • Cukinie obieramy i oczyszczamy z nasion
  • Następnie cukinie i cebulę ścieramy na grubych oczkach
  • Starte warzywa solimy i pieprzymy według uznania, odstawiamy do lodówki na ok. 5 godzin
  • Warzywa odcedzamy z wody i przekładamy do garnka
  • Dodajemy cukier i wodę, gotujemy ok.30 minut cały czas mieszając
  • Następnie gdy woda odparuje a warzywa zmiękną przyprawiamy z ostrą i słodką papryką, oraz zioła prowansalskie
  • Gotujemy ok.15 minut
  • Na końcu dodajemy przeciśnięty czosnek, oraz ocet
  • Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok.15 minut
  • Warzywa blendujemy i gorące przekładamy do słoików
  • Słoiki obracamy górą do dołu i przykrywamy ścierką do całkowitego ostygnięcia najlepiej 24 godziny

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada:

Pamiętajcie! Ocet wlewamy na końcu wtedy warzywa szybciej będą miękkie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *