Kluski śląskie: to idealny tradycyjny dodatek do dań obiadowych. Kluski śląskie świetnie smakują z sosami jak i okraszone smażonym boczkiem i cebulką. Uwielbiane przez dzieci. Polecamy!!!
Składniki na kluski śląskie:
- 1 kg ziemniaków
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie
- Następnie należy je ostudzić
- Przepuszczamy ziemniaki przez praskę
- Dodajemy mąkę oraz jajko
- Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę
- Formujemy kluski w środku robimy dziurkę
- Kluski wrzucamy do gotującej osolonej wody
- Po wypłynięciu gotujemy ok.1-2 minut
Kluski śląskie są gotowe do podania. Smacznego!!!
Zobacz też inny przepis na tradycyjne polskie danie: http://www.gotowanietoniewyzwanie.pl/pierogi-z-jagodami-mamy/