Kluski śląskie: to idealny tradycyjny dodatek do dań obiadowych. Kluski śląskie świetnie smakują z sosami jak i okraszone smażonym boczkiem i cebulką. Uwielbiane przez dzieci. Polecamy!!!

pomysł na obiad

Składniki na kluski śląskie:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie
  • Następnie należy je ostudzić
  • Przepuszczamy ziemniaki przez praskę
  • Dodajemy mąkę oraz jajko
  • Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę
  • Formujemy kluski w środku robimy dziurkę
  • Kluski wrzucamy do gotującej osolonej wody
  • Po wypłynięciu gotujemy ok.1-2 minut

Kluski śląskie są gotowe do podania. Smacznego!!!

Zobacz też inny przepis na tradycyjne polskie danie: http://www.gotowanietoniewyzwanie.pl/pierogi-z-jagodami-mamy/

pomysł na obiad

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *