Kociołek w sosie pomidorowym wymyślony przez mojego przyjaciela. Idealny na każdą porę roku. Świetny i nie powtarzalny smak. Szybki i prosty do zrobienia. Idealny na  obiad lub kolacje w śród najbliższych pod chmurką. Polecamy Wam serdecznie!

pomysł na kociołek

Składniki

  • 1,5 kg karkówki
  • 0,5 kg boczku parzonego
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 2 kg ziemniaków
  • 2 duże białe cebule
  • 5 dużych marchewek
  • 3 duże pietruszki
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 średni kalafior
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 720 ml passaty pomidorowej
  • 200 ml koncentratu pomidorowego
  • przyprawa do ziemniaków
  • przyprawa do karkówki
  • olej
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę, dokładnie płuczemy i osuszmy
  • Następnie posypujemy obficie przyprawą do ziemniaków i polewamy odrobiną oleju, dokładnie mieszamy
  • Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy, kroimy pod skosem grubsze kawałki
  • Tak przygotowaną marchew i pietruszkę podsmażamy na maśle klarowanym
  • Kalafior oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki
  • Paprykę kroimy w grube paski
  • Cebulę kroimy w pióra
  • Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w duże kawałki według uznania
  • Następnie kroimy boczek w kostkę
  • Wszystko przyprawiamy obficie przyprawą do karkówki, oraz pieprzem i solą
  • Mięso, boczek oraz cebule podsmażamy w dobrze rozgrzanym kociołku
  • Podsmażone mięso zalewamy bulionem drobiowym i zamykamy na 0,5 godziny
  • Po upływie tego czasu wrzucamy resztę warzyw i dodajemy passate oraz koncentrat pomidorowy
  • Zamykamy wszystko na ok.45 minut

Smacznego!!! 😉

Dobra rada

Kociołek można podawać z bagietkami czosnkowymi, oraz posypać natką pietruszki.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *