Kociołek w sosie pomidorowym wymyślony przez mojego przyjaciela. Idealny na każdą porę roku. Świetny i nie powtarzalny smak. Szybki i prosty do zrobienia. Idealny na obiad lub kolacje w śród najbliższych pod chmurką. Polecamy Wam serdecznie!
Składniki
- 1,5 kg karkówki
- 0,5 kg boczku parzonego
- 2 litry bulionu drobiowego
- 2 kg ziemniaków
- 2 duże białe cebule
- 5 dużych marchewek
- 3 duże pietruszki
- 1 duża czerwona papryka
- 1 średni kalafior
- 1 łyżka masła klarowanego
- 720 ml passaty pomidorowej
- 200 ml koncentratu pomidorowego
- przyprawa do ziemniaków
- przyprawa do karkówki
- olej
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę, dokładnie płuczemy i osuszmy
- Następnie posypujemy obficie przyprawą do ziemniaków i polewamy odrobiną oleju, dokładnie mieszamy
- Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy, kroimy pod skosem grubsze kawałki
- Tak przygotowaną marchew i pietruszkę podsmażamy na maśle klarowanym
- Kalafior oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki
- Paprykę kroimy w grube paski
- Cebulę kroimy w pióra
- Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w duże kawałki według uznania
- Następnie kroimy boczek w kostkę
- Wszystko przyprawiamy obficie przyprawą do karkówki, oraz pieprzem i solą
- Mięso, boczek oraz cebule podsmażamy w dobrze rozgrzanym kociołku
- Podsmażone mięso zalewamy bulionem drobiowym i zamykamy na 0,5 godziny
- Po upływie tego czasu wrzucamy resztę warzyw i dodajemy passate oraz koncentrat pomidorowy
- Zamykamy wszystko na ok.45 minut
Smacznego!!! 😉
Dobra rada
Kociołek można podawać z bagietkami czosnkowymi, oraz posypać natką pietruszki.