Maj,a więc zaczyna się sezon ogniskowy. Świetny pomysł na posiłek dla większej ilości osób lub obiad dla całej rodziny. Pyszny i lekki. Jest to przepis na 10 litrowy kociołek. Polecamy Wam!!!

pomysł na grilla

   Składniki:

  • 2,5 kg białej kapusty
  • 1 kg karczku
  • 0,5 kg boczku pieczonego
  • 0.5 kg kiełbasy
  • 3 kg ziemniaków
  • 0,5 kg marchewki
  • 4 białe cebule
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki papryki czerwonej wędzonej
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 700 g passaty pomidorowej klasycznej
  • lubczyk
  • pieprz
  • sól

   Sposób przygotowania:

  • Obieramy z liści kapustę.Liści powinno być ok.15-20 sztuk. Myjemy je
  • Resztę kapusty drobno siekamy
  • Ziemniaki,marchewkę obieramy i kroimy w większą kostkę
  • Cebulę siekamy w półksiężyce
  • Następnie kroimy w średnią kostkę mięso, boczek, kiełbasę,  oraz paprykę
  • Pokrojone mięso przyprawiamy lubczykiem, papryką, pieprzem i solą
  • Następnie wykładamy dno kociołka kapustą i układamy wszystko warstwami:ziemniaki, papryka, mięso,cebula, boczek, marchewka oraz posiekana kapusta
  • Wszystko zalewamy szklanką bulionu i połową passaty pomidorowej,lekko z góry pieprzymy i solimy
  • Resztę passaty oraz bulion zostawiamy na samą górę
  • Czynność powtarzamy po samą górę pamiętając o wykładaniu boków kociołka kapustą
  • Na koniec  wlewamy resztę passaty i bulion,również lekko pieprzymy i solimy
  • Zakrywamy całość kapustą
  • Pieczemy na małym ogniu ok.2 godzin

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada:

Najpierw wlewajcie passatę pomidorową a potem na nią bulion, wtedy będziecie mieli pewność że pomidory fajnie się rozejdą po całości kociołka. Wszystkie warzywa można wcześniej lekko podsmażyć smak będzie bardziej wyrazisty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *