Maj,a więc zaczyna się sezon ogniskowy. Świetny pomysł na posiłek dla większej ilości osób lub obiad dla całej rodziny. Pyszny i lekki. Jest to przepis na 10 litrowy kociołek. Polecamy Wam!!!
Składniki:
- 2,5 kg białej kapusty
- 1 kg karczku
- 0,5 kg boczku pieczonego
- 0.5 kg kiełbasy
- 3 kg ziemniaków
- 0,5 kg marchewki
- 4 białe cebule
- 2 szklanki bulionu wołowego
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 2 łyżki papryki czerwonej wędzonej
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 700 g passaty pomidorowej klasycznej
- lubczyk
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- Obieramy z liści kapustę.Liści powinno być ok.15-20 sztuk. Myjemy je
- Resztę kapusty drobno siekamy
- Ziemniaki,marchewkę obieramy i kroimy w większą kostkę
- Cebulę siekamy w półksiężyce
- Następnie kroimy w średnią kostkę mięso, boczek, kiełbasę, oraz paprykę
- Pokrojone mięso przyprawiamy lubczykiem, papryką, pieprzem i solą
- Następnie wykładamy dno kociołka kapustą i układamy wszystko warstwami:ziemniaki, papryka, mięso,cebula, boczek, marchewka oraz posiekana kapusta
- Wszystko zalewamy szklanką bulionu i połową passaty pomidorowej,lekko z góry pieprzymy i solimy
- Resztę passaty oraz bulion zostawiamy na samą górę
- Czynność powtarzamy po samą górę pamiętając o wykładaniu boków kociołka kapustą
- Na koniec wlewamy resztę passaty i bulion,również lekko pieprzymy i solimy
- Zakrywamy całość kapustą
- Pieczemy na małym ogniu ok.2 godzin
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Najpierw wlewajcie passatę pomidorową a potem na nią bulion, wtedy będziecie mieli pewność że pomidory fajnie się rozejdą po całości kociołka. Wszystkie warzywa można wcześniej lekko podsmażyć smak będzie bardziej wyrazisty.