Kokosanki to łatwe i szybkie do przygotowania ciastka. Z zewnątrz chrupiące a w środku miękkie. Smak dziecięcych lat. Zachowują świeżość przez kilka dni szczelnie zamknięte. Polecamy!
Składniki:
- 300 g kokosu
- 200 g drobnego cukru
- 100 g masła
- 6 białek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
- Masło roztapiamy z połowa cukru
- Następnie dodajemy kokos oraz ekstrakt z wanilii
- Wszystko dokładnie mieszamy, studzimy
- Oddzielamy białka od żółtek
- Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru oraz mąkę ziemniaczaną
- Następnie do ubitych białek dodajemy połowę kokosu delikatnie mieszając drewnianą łyżka, dodając powoli drugą połowę kokosu
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy przygotowaną masę
- Kokosanki pieczemy w temperaturze 180 stopni C góra- dół przez ok. 15-20 minut
Smacznego !!! 😉