Kokosanki to łatwe i szybkie do przygotowania ciastka. Z zewnątrz chrupiące a w środku miękkie. Smak dziecięcych lat. Zachowują świeżość przez kilka dni szczelnie zamknięte. Polecamy!

 

 

Składniki:

  • 300 g kokosu
  • 200 g drobnego cukru
  • 100 g masła
  • 6 białek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

  • Masło roztapiamy z połowa cukru
  • Następnie dodajemy kokos oraz ekstrakt z wanilii
  • Wszystko dokładnie mieszamy, studzimy
  • Oddzielamy białka od żółtek
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru oraz mąkę ziemniaczaną
  • Następnie do ubitych białek dodajemy połowę kokosu delikatnie mieszając drewnianą łyżka, dodając powoli drugą połowę kokosu
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy przygotowaną masę
  • Kokosanki pieczemy w temperaturze 180 stopni C góra- dół przez ok. 15-20 minut

Smacznego !!! 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *