Kotlety mielone to tradycyjne polskie danie. Tak robiła je moja mama i tak robię je ja.  Poznajcie mój sprawdzony przepis. Chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Polecamy!

mięso mielone

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 biała cebula
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

  • Namocz bułkę w mleku
  • Zmiel mięso, cebulę, czosnek oraz bułkę odsączoną z mleka
  • Następnie przyprawiamy kuminem, pieprzem i solą
  • Dodajemy surowe jajko i wszystko dokładnie mieszamy
  • Moczymy ręce w wodzie i formujemy kotlety
  • Następnie panierujemy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju

Smacznego!!! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *