Kremowa zupa porowa z serkiem topionym: Lubicie zupy?Ja uwielbiam,kiedy deszczowo za oknem a pogoda nas nie rozpieszcza dobrze zjeść talerz gorącej zupy.Rozgrzeje nas i da nam energię na resztę dnia.Bardzo prosta w przygotowaniu i zrobienie jej nie zajmie Wam dużo czasu.
Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 200 g serka topionego kremowego
- 1 duży por
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki (może być suszona)
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 25 g masła
- sól
Sposób przygotowania:
- Por myjemy i oczyszczamy
- Kroimy białą i jasnozieloną część w kostkę
- Cebulę siekamy w grubą kostkę,a czosnek rozgniatamy nożem
- Por,cebulę i czosnek smażymy w garnku na maśle,przyprawiamy solą i pieprzem
- Kiedy wszystko się zeszkli zalewamy całość bulionem i dodajemy pietruszkę
- Gotujemy ok.25 minut
- Następnie wszystko razem musimy zmiksować blenderem
- Na koniec dodajemy serek dalej miksując
- Gotujemy jeszcze ok.5 minut
- Podajemy z grzankami,oraz posypujemy lekko pietruszką
Smacznego!!! 😉
Dobra rada:
Najlepiej używać bardzo miękkich serków topionych,ponieważ dużo lepiej rozpływają się w zupie.Polecamy również serki smakowe np; szczypiorkowy,szynkowy itp.