Leniwce Dorotki: tradycyjny obiad kuchni polskiej.Lubiany przez dorosłych jak i dzieci. Prosty w przygotowaniu. Polecamy!

pomysł na obiad

   Składniki:

  • 800 g świeżego twarogu
  • 4 jajka
  • 6 czubatych łyżek mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mąka do posypania stołu
  • cynamon
  • masło

   Sposób wykonania:

  • Do miski dajemy ser, żółtka, mąkę  i 3 łyżki cukru
  • Następnie wyrabiamy ciasto
  • Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta delikatnie wyrabiając
  • Uwaga ciasto będzie kleić się do rąk wiec należy porcjami wykładać je na posypany mąką stół
  • Formować grube wałki spłaszczając je i krojąc je skośnie na spore kopytka
  • Gotować w osolonej wodzie, gdy wypłyną do góry należy gotować je jeszcze kilka minut
  • Podawać z masłem, cukrem i cynamonem

Smacznego!!!  😉

Dobra rada:

Aby były pulchniejsze można dodać odrobinę proszku do pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *