Leśny mech to ciasto proste do zrobienia. Zielone, pyszne a zarazem zdrowe. Szpinak to bardzo zdrowe warzywo. Zawiera duże ilości mikroelementów. Ciasto dość popularne. Idealne również na dzieci jak i dla dorosłych, ponieważ szpinak jest praktycznie nie wyczuwalny.
Składniki na ciasto:
- 500 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki oleju
- 2 szklanki maki pszennej
Składniki na krem:
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietany 36%
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1 śmietankowy fix
- 1 owoc granatu
Sposób przygotowania kremu:
- Do miski miksera dajemy mascarpone, oraz śmietanę wszystko razem ubijając
- W trakcie ubijania dodajemy cukier puder, olejek waniliowy
- Miksujemy wszystko na jednolitą masę, gdy masa zwiększy swoją objętość dodajemy fix i miksujemy do połączenia składników
Sposób przygotowania ciasta:
- Szpinak odstawiamy i rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody z umiarem
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
- Następnie dodajemy olej nadal miksując
- Dodajemy szpinak i miksujemy na małych obrotach do połączenia składników
- Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypujemy do zrobionej masy nadal miksując na wolnych obrotach
- Masę wylać do formy o średnicy 26 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp.180 C ok.40-45 minut do suchego patyczka
- Wyjąć i ostudzić
- Następnie ciasto dzielimy na dwie części pamiętając że góra powinna być mniejsza
- Krem mascarpone wykładamy na dolną część ciasta
- Z górnej części ciasta wybieramy zielony środek i pokruszony wykładamy na krem
- Dekorujemy owocem granatu
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Pamiętajcie że jajka się lepiej ubijają jak są ciepłe, a śmietana jak jest dobrze schłodzona.