Leśny mech to ciasto proste do zrobienia. Zielone, pyszne a zarazem zdrowe. Szpinak to bardzo zdrowe warzywo. Zawiera duże ilości mikroelementów. Ciasto dość popularne. Idealne również na dzieci jak i dla dorosłych, ponieważ szpinak jest praktycznie nie wyczuwalny.

pomysł na ciasto

   Składniki na ciasto:

  • 500 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki maki pszennej

   Składniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietany 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 śmietankowy fix
  • 1 owoc granatu

   Sposób przygotowania kremu:

  • Do miski miksera dajemy mascarpone, oraz śmietanę wszystko razem ubijając
  • W trakcie ubijania dodajemy cukier puder, olejek waniliowy
  • Miksujemy wszystko na jednolitą masę, gdy masa zwiększy swoją objętość dodajemy fix i miksujemy do połączenia składników

   Sposób przygotowania ciasta:

  • Szpinak odstawiamy i rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody z umiarem
  • Jajka ubijamy z cukrem  na puszystą masę
  • Następnie dodajemy olej nadal miksując
  • Dodajemy szpinak i miksujemy na małych obrotach do połączenia składników
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypujemy do zrobionej masy nadal miksując na wolnych obrotach
  • Masę wylać do formy o średnicy 26 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia
  • Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp.180 C ok.40-45 minut do suchego patyczka
  • Wyjąć i ostudzić
  • Następnie ciasto dzielimy na dwie części pamiętając że góra powinna być mniejsza
  • Krem mascarpone wykładamy na dolną część ciasta
  • Z górnej części ciasta wybieramy zielony środek i pokruszony wykładamy na krem
  • Dekorujemy owocem granatu

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada:

Pamiętajcie że jajka się lepiej ubijają jak są ciepłe, a śmietana jak jest dobrze schłodzona.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *