Makowa słodycz Doroty: idealna słodycz na świąteczny czas w gronie najbliższych.Porcja na ok 4 średniej wielkości miski.
Składniki:
- 0,5 kg zmielonego maku
- 0,5 litra mleka
- 2 szklanki wody
- 6 bułek kajzerek
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1 szklanka cukru
- 100 g rodzynek
- olejek migdałowy (kilka kropel)
Sposób przygotowania:
- Wlewamy wodę do garnka następnie dodajemy masło i cukier ,doprowadzamy do wrzenia
- Wsypujemy zmielony mak
- Wszystko razem zagotować tak żeby masa nie była za gęsta( gdy masa będzie zbyt gęsta dodać wody)
- Na koniec dodajemy bakalie drobno posiekane i kilka kropel olejku
- Kajzerki kroimy w kromeczki i namaczamy je mocno w przegotowanym mleku
- Następnie wykładamy warstwami w szklanym naczyniu: masa,bułka na zmianę po sam brzeg
- Dekorujemy według uznania
- Przechowywać w lodówce
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Bułki powinny być naturalne nie dmuchane. Jeżeli nie przepadacie za dużą ilością bakalii możecie dodać ich mniej.