Makowa słodycz Doroty: idealna słodycz na świąteczny czas w gronie najbliższych.Porcja na ok 4 średniej wielkości miski.

dania świąteczne

   Składniki:

  • 0,5 kg zmielonego maku
  • 0,5 litra mleka
  • 2 szklanki wody
  • 6 bułek kajzerek
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g rodzynek
  • olejek migdałowy (kilka kropel)

   Sposób przygotowania:

  • Wlewamy wodę do garnka następnie dodajemy masło i cukier ,doprowadzamy do wrzenia
  • Wsypujemy zmielony mak
  • Wszystko razem zagotować tak żeby masa nie była za gęsta( gdy masa będzie zbyt gęsta dodać wody)
  • Na koniec dodajemy bakalie drobno posiekane i kilka kropel olejku
  • Kajzerki kroimy w kromeczki i namaczamy je mocno w przegotowanym mleku
  • Następnie wykładamy warstwami w szklanym naczyniu: masa,bułka na zmianę po sam brzeg
  • Dekorujemy według uznania
  • Przechowywać w lodówce

Smacznego!!! 🙂

 

Dobra rada:

Bułki powinny być naturalne nie dmuchane. Jeżeli nie przepadacie za dużą ilością bakalii możecie dodać ich mniej.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *