Malinowa chmurka jest idealnym przepisem dla osób lubiących maliny i kremy. Po prostu smak lata. Jest to ciasto pyszne lekkie i chrupiące. Uwodzi wyglądem i smakiem. Zachwyci nie jedno podniebienie. Polecamy!
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 35 g drobnego cukru
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
Składniki na krem:
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
Składniki na galaretkę malinową:
- 600 g malin
- 3 galaretki malinowe
- 3,5 szklanki wrzącej wody
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 150 g drobnego cukru
- 50 g płatków migdałów
- 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania ciasta:
- Wszystkie składniki powinny być wcześniej schłodzone
- Wszystkie składniki zagniatamy szybko ręcznie na jednolitą masę
- Ciasto formujemy w kulę i w foli odstawiamy do lodówki na 30 minut
- Prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm wysmarować masłem, oraz wyłożyć papierem do pieczenia
- Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i odrywając po kawałku wykładamy dno blachy, równamy
- Ponownie ciasto odstawiamy do schłodzenia na ok.30 minut
- Pieczemy w temp. 190-200 stopni C przez 15 – 20 minut na złoty kolor
- Wystudzić
Sposób przygotowania kremu:
- Wszystkie składniki umieścić w mikserze
- Ubijamy do otrzymania gęstego kremu
- Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto
Sposób przygotowania galaretki:
- Galaretki rozrabiamy w 3,5 szklankach wrzącej wody
- Przestudzić i wymieszać z malinami
- Odstawiamy do lodówki do lekkiego zagęszczenia
- Tężącą galaretkę wykładamy na wystudzone ciasto, wyrównać i odstawić do lodówki
Sposób przygotowania bezy:
- Białka umieścić w misie miksera
- Ubijamy je dodając stopniowo cukier, aż otrzymamy gęstą, błyszczącą masę
- Na koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną
- Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwracamy do góry dnem
- Smarujemy ją masłem i wykładamy papierem do pieczenia
- Masę bezowa wykładamy na wielkość dna blachy i oprószamy migdałami
- Pieczemy przez ok. 1 godzinę w temp. 140 stopni C
- Odstawiamy do wystudzenia
Wykończenie ciasta:
- Ciasto wyciągamy z lodówki
- Krem wykładamy na galaretkę, równamy
- Następnie wykładamy wystudzoną bezę
- Odstawiamy całość do lodówki na ok. 1 godzinę
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Jeżeli nie posiadacie dwóch takich samych blach, to zacznijcie ciasto od pieczenia bezy.