Malinowa chmurka jest idealnym przepisem dla osób lubiących maliny i kremy. Po prostu smak lata. Jest to ciasto pyszne lekkie i chrupiące. Uwodzi wyglądem i smakiem. Zachwyci nie jedno podniebienie. Polecamy!

ciasto z malinami

 

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 35 g drobnego cukru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki olejku waniliowego

Składniki na galaretkę malinową:

  • 600 g malin
  • 3 galaretki malinowe
  • 3,5 szklanki wrzącej wody

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 150 g drobnego cukru
  • 50 g płatków migdałów
  • 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania ciasta:

  • Wszystkie składniki powinny być wcześniej schłodzone
  • Wszystkie składniki zagniatamy szybko ręcznie na jednolitą masę
  • Ciasto formujemy w kulę i w foli odstawiamy do lodówki na 30 minut
  • Prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm wysmarować masłem, oraz wyłożyć papierem do pieczenia
  • Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i odrywając po kawałku wykładamy dno blachy, równamy
  • Ponownie ciasto odstawiamy do schłodzenia na ok.30 minut
  • Pieczemy w temp. 190-200 stopni C przez 15 – 20 minut na złoty kolor
  • Wystudzić

Sposób przygotowania kremu:

  • Wszystkie składniki umieścić w mikserze
  • Ubijamy do otrzymania gęstego kremu
  • Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto

Sposób przygotowania galaretki:

  • Galaretki rozrabiamy w 3,5 szklankach wrzącej wody
  • Przestudzić i wymieszać z malinami
  • Odstawiamy do lodówki do lekkiego zagęszczenia
  • Tężącą galaretkę wykładamy na wystudzone ciasto, wyrównać i odstawić do lodówki

Sposób przygotowania bezy:

  • Białka umieścić w misie miksera
  • Ubijamy je dodając stopniowo cukier, aż otrzymamy gęstą, błyszczącą masę
  • Na koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną
  • Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwracamy do góry dnem
  • Smarujemy ją masłem i wykładamy papierem do pieczenia
  • Masę bezowa wykładamy na wielkość dna blachy i oprószamy migdałami
  • Pieczemy przez ok. 1 godzinę w temp. 140 stopni C
  • Odstawiamy do wystudzenia

Wykończenie ciasta:

  • Ciasto wyciągamy z lodówki
  • Krem wykładamy na galaretkę, równamy
  • Następnie wykładamy wystudzoną bezę
  • Odstawiamy całość do lodówki na ok. 1 godzinę

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada:

Jeżeli nie posiadacie dwóch takich samych blach, to zacznijcie ciasto od pieczenia bezy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *