Maślane świąteczne ciasteczka Dorotki: w zależności od udekorowania nadają się świetnie na każdą okazje ale najlepiej smakują w święta Bożego Narodzenia.
Składniki:
- 45 dkg mąki
- 15 dkg cukru
- 25 dkg masła
- 2 żółtka
- 1 lub 2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany
Krem:
- 25 dkg mleka suszonego
- 20 dkg rodzynek drobno posiekanych
- 25 dkg cukru pudru
- 25 dkg masła
- 1 jajko
Sposób przygotowania kremu :
- Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę stopniowo dosypując suszone mleko
- Dodajemy jajko oraz rodzynki
- Wszystko razem dokładnie mieszamy
Sposób przygotowania ciasteczek :
- Siekamy masło w drobną kostkę
- Wszystkie składniki jednocześnie dodajemy do miski i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę (najlepiej ręcznie)
- Ciasto dzielimy na kilka małych części i odkładamy do lodówki na około 30 min
- Schłodzone ciasto należy rozwałkować na grubość od 2-3 mm
- Za pomocą foremek wycinamy ciasteczka
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C
- Wykładamy blachę papierem do pieczenia
- Na tak przygotowaną blachę układamy ciasteczka pamiętając o tym aby się nie dotykały
- Ciasteczka pieczemy około 5 min
- Gdy ciasteczka są chłodne przekładamy je kremem sklejając je jedno do drugiego
- Następie dekorujemy je wedle uznania
Smacznego!!! 😉
Dobra rada:
Przechowujemy ciasteczka w kartonowym pudełku na serwetce papierowej lub szklanym słoiku z drewnianym wieczkiem.