Maślane świąteczne ciasteczka Dorotki: w zależności od udekorowania nadają się świetnie na każdą okazje ale najlepiej smakują w święta Bożego Narodzenia.

przepisy świąteczne

   Składniki:

  • 45 dkg mąki
  • 15 dkg cukru
  • 25 dkg masła
  • 2 żółtka
  • 1 lub 2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany

Krem:

  • 25 dkg mleka suszonego
  • 20 dkg rodzynek drobno posiekanych
  • 25 dkg cukru pudru
  • 25 dkg masła
  • 1 jajko

   Sposób przygotowania kremu :

  • Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę stopniowo dosypując suszone mleko
  • Dodajemy jajko oraz rodzynki
  • Wszystko razem dokładnie mieszamy

   Sposób przygotowania ciasteczek :

  • Siekamy masło w drobną kostkę
  • Wszystkie składniki jednocześnie dodajemy do miski i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę (najlepiej ręcznie)
  • Ciasto dzielimy na kilka małych części i odkładamy do lodówki na około 30 min
  • Schłodzone ciasto należy rozwałkować na grubość od 2-3 mm
  • Za pomocą foremek wycinamy ciasteczka
  • Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C
  • Wykładamy blachę papierem do pieczenia
  • Na tak przygotowaną blachę układamy ciasteczka pamiętając o tym aby się nie dotykały
  • Ciasteczka pieczemy około 5 min
  • Gdy ciasteczka są chłodne przekładamy je kremem sklejając je jedno do drugiego
  • Następie dekorujemy je wedle uznania

Smacznego!!! 😉

Dobra rada:

Przechowujemy ciasteczka w kartonowym pudełku na serwetce papierowej lub szklanym słoiku  z drewnianym wieczkiem.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *