Mini zapiekanki warzywne: idealny posiłek na każdą porę dnia. Jest lekki smaczny i pożywny.Porcja dla 6 osób. Polecamy!
Składniki:
- 200 g piersi z kurczaka
- 25 g masła
- 6 jajek
- 2 średnie ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia marchewka
- 1 mała biała cebula
- 1 mały brokuł
- fasolka szparagowa (mrożona)
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 woreczek ryżu jaśminowego
- 1 ser pleśniowy
- sos grzybowy lub pieczarkowy
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i marchewkę obieramy i pokroimy w cienkie plasterki
- Cebulę i czosnek kroimy w drobna kostkę
- Następnie w miedzy czasie przygotowujemy brokuł,rozdrabniamy go i gotujemy w osolonej wodzie(al dente)
- Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie około 15 minut
- Smażymy piersi z kurczaka wraz z warzywami i przyprawiamy według uznania
- Dodajemy wcześniej pokrojoną cebulę z czosnkiem i kukurydzę
- Do miseczek warstwami wkładamy pokrojony ser pleśniowy, ryż który polewamy lekko sosem,upieczone warzywa oraz na koniec wbijamy surowe jajko
- Do nagrzanego piekarnika wkładamy na około 10-15 minut
- Pieczemy w temp.180 stopni C
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Jeżeli nie masz dużo czasu możesz kupić dowolną mrożoną mieszankę warzywną.Sos może być także z torebki ale lepiej zrobić samemu.