Nalewka z pomarańczy szybka i prosta w przygotowaniu. Już po tygodniu możesz cieszyć się jej smakiem. Lekka i słodka. Wypróbuj przepis moich przyjaciół. Polecamy!
Składniki:
- 7 dużych pomarańczy
- 700 g cukru drobnego białego
- 0,7 litra spirytusu
- 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
- 1 cytryna
- 0,7 litra wody
Sposób przygotowania syropu cukrowego:
- Wodę gotujemy z cukrem ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści (zagotować ok.1 minuty)
- Odstawiamy do całkowitego wystudzenia
Sposób przygotowania:
- Sparzamy pomarańcze i cytrynę wrzątkiem
- Następnie ścieramy delikatnie skórkę z owoców
- Wyciskamy z owoców sok i usuwamy wszystkie pestki
- Sok zlewamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem
- Następnie dodajemy ostudzony syrop cukrowy
- Wszystko razem mieszamy i odstawiamy minimum na tydzień w ciemne miejsce
- Po upływie tego czasu należy przecedzić wszystko przez sito i gazę (dwukrotnie)
- Rozlewamy do butelek
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Pomarańczę i cytrynę należy dokładnie wyczyścić z białej skórki, oraz usunąć wszystkie pestki. Nalewka nie nabierze wtedy goryczki.