Ogórki kiszone Mamy:jak dla nas najlepszy dodatek do obiadów i sałatek.
Składniki:
- 5 kg ogórków gruntowych
- 2 główki czosnku
- korzeń chrzanu
- koper włoski z łodygą
- 3 liście winogrona
- sól
Zalewa:
Na litr wody przypada jedna łyżka soli kamiennej.
Sposób przygotowania:
- Ogórki należy umyć pod bieżącą wodą i ułożyć w przygotowanych szybciej naczyniach ok. 3/4 naczynia (słoiki, wiaderka, naczynia gliniane)
- Następnie należy obrać chrzan i czosnek
- Chrzan należy pokroić na średniej grubości plastry
- Do każdego naczynia dodajemy czosnek, chrzan, koper włoski oraz liście winogrona
- Zalewamy zalewą tak aby wszystko było dokładnie przykryte, zakręcamy i odstawiamy na ok. 2 tygodnie
Smacznego!!! 😉
Dobra rada:
Nie należy dodawać za dużo chrzanu ponieważ ogórki zrobią się gorzkie.