Ogórki kiszone Mamy:jak dla nas najlepszy dodatek do obiadów i sałatek.

   Składniki:

  • 5 kg ogórków gruntowych
  • 2 główki czosnku
  • korzeń chrzanu
  • koper włoski z łodygą
  • 3 liście winogrona
  • sól

Zalewa:

Na litr wody przypada jedna łyżka soli kamiennej.

   Sposób przygotowania:

  • Ogórki należy umyć pod bieżącą wodą i ułożyć w przygotowanych szybciej naczyniach ok. 3/4 naczynia (słoiki, wiaderka, naczynia gliniane)
  • Następnie należy obrać chrzan i czosnek
  • Chrzan należy pokroić na średniej grubości plastry
  • Do każdego naczynia dodajemy czosnek, chrzan, koper włoski oraz liście winogrona
  • Zalewamy zalewą tak aby wszystko było dokładnie przykryte, zakręcamy i odstawiamy na ok. 2 tygodnie

Smacznego!!! 😉

Dobra rada:

Nie należy dodawać za dużo chrzanu ponieważ ogórki zrobią się gorzkie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *