Ogórki w curry: idealny dodatek do każdego obiadu. Polecamy!

pomysł na przetwory

   Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 2 duże cebule
  • 4 łyżeczki gorczycy
  • 1 paczka curry
  • 3 szklanki wody
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru

   Sposób przygotowania:

  • Ogórki należy dobrze umyć
  • Następnie przekroić je na 4 części wzdłuż i przełożyć do dużej miski
  • Kroimy cebulę w krążki
  • Wszystko dodajemy do miski wraz z: gorczycą, cukrem, octem, solą, wodą, curry
  • Odstawiamy wszystko na około 2 godziny
  • Następnie do przygotowanych słoików musimy to wszystko włożyć wraz z zalewą
  • Gotujemy około 5 minut
  • Po wyciągnięciu odstawiamy słoiki do góry dnem
  • Słoiki powinny stać tak długo aż wystygną

Smacznego!!!  😉

Dobra rada:

Ogórki najlepiej co 15 minut przemieszać aby wszystkie zmiękły.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *