Owocowe racuchy z serka wiejskiego wychodzą lekkie i puszyste, a przy tym są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na śniadanie czy podwieczorek. Taka wersja racuchów doda również dużo energii przed intensywnym treningiem.

owocowe racuchy z serka wiejskiego

   Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki (u nas mieszanka bezglutenowa)
  • 1 banan
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka miodu
  • Szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Olej do smażenia

   Sposób przyrządzania:

  • W miseczce roztrzepujemy jajka z cukrem oraz cynamonem.
  • Następnie jajka łączymy z serkiem, dodajemy miód oraz startą na tarce gruszkę i rozgnieciony banan.
  • Płynną masę łączymy z mąką oraz proszkiem do pieczenia.
  • Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
  • Na rozgrzaną patelnię nakładamy ciasto łyżką stołową.
  • Smażymy na średnim ogniu, ok 2 min na każdą stronę.
  • Gorące racuchy odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  • Placki można podawać z owocami, dżemem lub syropem owocowym.

Smacznego!!! 😉

Dobra rada:

Racuchy są bardzo delikatne, dlatego polecamy robić mniejsze porcje, aby ułatwić przewracanie.

Do smażenia idealnie sprawdzi się również olej kokosowy.

Zobacz również nasz przepis na kotlety z płatków owsianych: http://www.gotowanietoniewyzwanie.pl/kotlety-z-platkow-owsianych/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *