Owocowe racuchy z serka wiejskiego wychodzą lekkie i puszyste, a przy tym są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na śniadanie czy podwieczorek. Taka wersja racuchów doda również dużo energii przed intensywnym treningiem.
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki (u nas mieszanka bezglutenowa)
- 1 banan
- 1 gruszka
- 1 łyżka miodu
- Szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Olej do smażenia
Sposób przyrządzania:
- W miseczce roztrzepujemy jajka z cukrem oraz cynamonem.
- Następnie jajka łączymy z serkiem, dodajemy miód oraz startą na tarce gruszkę i rozgnieciony banan.
- Płynną masę łączymy z mąką oraz proszkiem do pieczenia.
- Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
- Na rozgrzaną patelnię nakładamy ciasto łyżką stołową.
- Smażymy na średnim ogniu, ok 2 min na każdą stronę.
- Gorące racuchy odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Placki można podawać z owocami, dżemem lub syropem owocowym.
Smacznego!!! 😉
Dobra rada:
Racuchy są bardzo delikatne, dlatego polecamy robić mniejsze porcje, aby ułatwić przewracanie.
Do smażenia idealnie sprawdzi się również olej kokosowy.
Zobacz również nasz przepis na kotlety z płatków owsianych: http://www.gotowanietoniewyzwanie.pl/kotlety-z-platkow-owsianych/