Panierowane pałki z kurczaka są chrupiące, soczyste i szybkie w przygotowaniu. Prosty obiad do zrobienia. Świetna przekąska na imprezy w gronie najbliższych.
Składniki:
- 3 litry wody
- 6-8 pałeczek z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 łyżki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki curry
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 mały por
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- bułka tarta
- pieprz
- sól
- zioła według uznania
- olej do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Pałeczki myjemy, dokładnie oczyszczamy, wstawiamy do wody i gotujemy około pół godziny
- Następnie dodajemy obrane i umyte warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i całość gotujemy ok. 40 minut tak aby pałeczki były miękkie
- Po ugotowaniu pałeczki wyjmujemy i pozbywamy się skórki i doprawiamy pieprzem, solą, curry, oraz ziołami
- Następnie pałeczki obtaczamy w mące potem w jajku i na koniec w bułce tartej
- Smażymy na gorącym oleju do uzyskania złotego koloru
- Podajemy według uznania ze sałatką lub dipami
Smacznego!!! 😉
Dobra rada:
Pozostały bulion warzywny można wykorzystać jako baza do zup lub sosów