Panierowane pałki z kurczaka są chrupiące, soczyste i szybkie w przygotowaniu. Prosty obiad do zrobienia. Świetna przekąska na imprezy w gronie najbliższych.

pomysł na obiad

Składniki:

  • 3 litry wody
  • 6-8 pałeczek z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki curry
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 mały por
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • bułka tarta
  • pieprz
  • sól
  • zioła według uznania
  • olej do pieczenia

Sposób przygotowania:

  • Pałeczki myjemy, dokładnie oczyszczamy, wstawiamy do wody i gotujemy około pół godziny
  • Następnie dodajemy obrane i umyte warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i całość gotujemy ok. 40 minut tak aby pałeczki były miękkie
  • Po ugotowaniu pałeczki wyjmujemy i pozbywamy się skórki i doprawiamy pieprzem, solą, curry, oraz ziołami
  • Następnie pałeczki obtaczamy w mące potem w jajku i na koniec w bułce tartej
  • Smażymy na gorącym oleju do uzyskania złotego koloru
  • Podajemy według uznania ze sałatką lub dipami

Smacznego!!! 😉

Dobra rada:

Pozostały bulion warzywny można wykorzystać jako baza do zup lub sosów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *