Pasztet z wątróbki drobiowej z warzywami:Jeżeli lubisz pasztety to jest idealny wybór. Zawsze się udaje jest lekki i pyszny.Idealny na świąteczny stół i nie tylko.Jest łatwy do zrobienia i tani…Polecamy!!!
Składniki:
- 1 kg wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- 1 duża łyżka kucharka
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 1 mały seler
- 50 ml brandy lub koniaku
- 50 g margaryny
- słodka papryka do obsypania blachy ( do pieczenia chleba, pasztetów)
Sposób przygotowania:
- Wątróbkę czyścimy i myjemy pod zimną wodą
- Cebulę kroimy w piórka
- Podsmażamy wątróbkę z cebulą na margarynie i przyprawiamy przyprawą do drobiu, czosnkiem, pieprzem,kminkiem oraz kucharkiem
- Wszystko dusimy ok 40 minut
- Warzywa nastawiamy i gotujemy do miękkości
- Wodę z warzyw odlewamy i miksujemy blenderem stopniowo dodając wątróbkę
- Miksujemy wszystko na gładką masę
- Na koniec dolewamy brandy lub koniak mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
- Wysmarowaną blachę obsypujemy papryką i wylewamy masę
- Do nagrzanego piekarnika wstawiamy blachę
- Pieczemy ok.1 godziny w temp.180 stopni C z termoobiegiem
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Jeżeli chcesz ułatwić sobie prace możesz wykorzystać warzywa z rosołu ugotowanego np.dzień prędzej.Blachę można wysypać papryką chilli jeżeli lubisz jeść pikantnie ,kolorowym pieprzem ,pietruszką itp. Pamiętajcie!!! pasztet kroimy dopiero jak wystygnie.