Pasztet z wątróbki drobiowej z warzywami:Jeżeli lubisz pasztety to jest idealny wybór. Zawsze się udaje jest lekki i pyszny.Idealny na świąteczny stół i nie tylko.Jest łatwy do zrobienia i tani…Polecamy!!!

   Składniki:

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • 1 duża łyżka kucharka
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 mały seler
  • 50 ml brandy lub koniaku
  • 50 g margaryny
  • słodka papryka do obsypania blachy ( do pieczenia chleba, pasztetów)

   Sposób przygotowania:

  • Wątróbkę czyścimy i myjemy pod zimną wodą
  • Cebulę kroimy w piórka
  • Podsmażamy wątróbkę z cebulą na margarynie i przyprawiamy przyprawą do drobiu, czosnkiem, pieprzem,kminkiem oraz kucharkiem
  • Wszystko dusimy ok 40 minut
  • Warzywa nastawiamy i gotujemy do miękkości
  • Wodę z warzyw odlewamy i miksujemy blenderem stopniowo dodając wątróbkę
  • Miksujemy wszystko na gładką masę
  • Na koniec dolewamy brandy lub koniak mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
  • Wysmarowaną blachę obsypujemy papryką i wylewamy masę
  • Do nagrzanego piekarnika wstawiamy blachę
  • Pieczemy ok.1 godziny w temp.180 stopni C z termoobiegiem

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada:

Jeżeli chcesz ułatwić sobie prace możesz wykorzystać warzywa z rosołu ugotowanego np.dzień prędzej.Blachę można wysypać papryką chilli jeżeli lubisz jeść pikantnie ,kolorowym pieprzem ,pietruszką itp. Pamiętajcie!!!  pasztet kroimy dopiero jak wystygnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *