Pierogi z jagodami mamy: smak dzieciństwa! Powinniśmy je robić chociaż raz w roku! Pyszne owoce sezonowe dają im najlepszy i nie powtarzalny smak. Polecam!!!
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 100 ml letniej wody
- 100 ml mleka
- 1 jajko
Składniki na nadzienie:
- 250 g jagód (świeżych lub mrożonych)
- 1 łyżka mąki (ziemniaczanej do oprószenia jagód)
- 1 łyżka cukru (do oprószenia jagód)
Dodatki:
- 500 ml śmietany 18%
- 1 mały cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać na stolnicę
- Następnie dodajemy jajko, mleko i wodę
- Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę, podsypując mąką w razie konieczności, tak żeby się nam nie kleiło do stolnicy
- Ciasto dzielimy na dwie części
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy
- Jagody myjemy, suszymy i obsypujemy mąką i cukrem
- Każdy kawałek rozwałkowujemy na cienki placek
- Szklanką wycinamy kółka i farsz nakładamy do środka
- Zalepiamy dokładnie brzegi i układamy je na obsypanej mąką stolnicy
- W dużym garnku gotujemy osoloną wodę
- Następnie wrzucamy pierwszą partię pierogów
- Pierogi gotujemy ok.3 minut
- Wykładamy na talerz
- Śmietanę mieszamy z cukrem waniliowym i polewamy pierogi, posypujemy cukrem według uznania
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Pamiętajcie!!! Długość gotowania zależy od grubości ciasta!!!