Pierogi z jagodami mamy: smak dzieciństwa! Powinniśmy je robić chociaż raz w roku! Pyszne owoce sezonowe dają im najlepszy i nie powtarzalny smak. Polecam!!!

pomysł na obiad

   Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 ml letniej wody
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko

   Składniki na nadzienie:

  • 250 g jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka mąki (ziemniaczanej do oprószenia jagód)
  • 1 łyżka cukru (do oprószenia jagód)

   Dodatki:

  • 500 ml śmietany 18%
  • 1 mały cukier waniliowy

   Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiać na stolnicę
  • Następnie dodajemy jajko, mleko i wodę
  • Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę, podsypując mąką w razie konieczności, tak żeby się nam nie kleiło do stolnicy
  • Ciasto dzielimy na dwie części
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy
  • Jagody myjemy, suszymy i obsypujemy mąką i cukrem
  • Każdy kawałek rozwałkowujemy na cienki placek
  • Szklanką wycinamy kółka i farsz nakładamy do środka
  • Zalepiamy dokładnie brzegi i układamy je na obsypanej mąką stolnicy
  • W dużym garnku gotujemy osoloną wodę
  • Następnie wrzucamy pierwszą partię pierogów
  • Pierogi gotujemy ok.3 minut
  • Wykładamy na talerz
  • Śmietanę mieszamy z cukrem waniliowym i polewamy pierogi, posypujemy cukrem według uznania

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada:

Pamiętajcie!!! Długość gotowania zależy od grubości ciasta!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *