Pierogi z kaszą twarogiem i świeżym szpinakiem:bardzo proste do zrobienia pierogi domowe z pęczakiem twarogiem i świeżym szpinakiem. Świetny pomysł na obiad w innej odsłonie. Sprawdź i wypróbuj! Polecamy!!!
Składniki na farsz:
- 100 g kaszy pęczak
- 200 g świeżego szpinaku
- 250 g twarogu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- pieprz
- sól
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
Sposób przygotowania ciasta:
- Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy sól, jajko, oraz wodę
- Wszystkie składniki mieszamy
- Ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy tak długo aż będzie gładkie
- Następnie przykrywamy ściereczką i czekamy ok.20 minut aby odpoczęło
Sposób przygotowania farszu:
- Gotujemy kaszę pęczak ok.35 minut, odsączamy i pozostawiamy do wystudzenia
- Świeży szpinak z czosnkiem przeciśnięty przez praskę blanszujemy na patelni z łyżką roztopionego masła, aż odparuje woda
- Do miski wrzucamy twaróg, kaszę, szpinak i przyprawiamy sola i pieprzem do smaku według uznania
- Wszystko razem dokładnie mieszamy
Sposób przygotowania pierogów:
- Na stolnicy rozwałkowujemy cienko ciasto, wykrawamy szklanką kółka
- Na każde kółko nakładamy łyżkę farszu i dokładnie zlepiamy brzegi
- Zlepione pierogi odkładamy na ręcznik papierowy posypany mąką tak aby się nie stykały
- W garnku gotujemy ok.2 l wody
- Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę
- Następnie po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty i wyciągamy je łyżką cedzakową na talerze
- Pierogi okraszamy masłem
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Rozwałkowane ciasto delikatnie podsypuj mąką – nie będzie przylegało do stolnicy. Pierogi można również okrasić podsmażonym boczkiem lub cebulką.