Pierogi z kaszą twarogiem i świeżym szpinakiem:bardzo proste  do zrobienia pierogi domowe z pęczakiem twarogiem i świeżym szpinakiem. Świetny pomysł na obiad w innej odsłonie. Sprawdź i wypróbuj! Polecamy!!!

pomysł na obiad

   Składniki na farsz:

  • 100 g kaszy pęczak
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 250 g twarogu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • pieprz
  • sól

   Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli

   Sposób przygotowania ciasta:

  • Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy sól, jajko, oraz wodę
  • Wszystkie składniki mieszamy
  • Ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy tak długo aż będzie gładkie
  • Następnie przykrywamy ściereczką i czekamy ok.20 minut aby odpoczęło

   Sposób przygotowania farszu:

  • Gotujemy kaszę pęczak ok.35 minut, odsączamy i pozostawiamy do wystudzenia
  • Świeży szpinak z czosnkiem przeciśnięty przez praskę blanszujemy na patelni z łyżką roztopionego masła, aż odparuje woda
  • Do miski wrzucamy twaróg, kaszę, szpinak i przyprawiamy sola i pieprzem do smaku według uznania
  • Wszystko razem dokładnie mieszamy

   Sposób przygotowania pierogów:

  • Na stolnicy rozwałkowujemy cienko ciasto, wykrawamy szklanką kółka
  • Na każde kółko nakładamy łyżkę farszu i dokładnie zlepiamy brzegi
  • Zlepione pierogi odkładamy na ręcznik papierowy posypany mąką tak aby się nie stykały
  • W garnku gotujemy ok.2 l wody
  • Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę
  • Następnie po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty i wyciągamy je łyżką cedzakową na talerze
  • Pierogi okraszamy masłem

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada:

Rozwałkowane ciasto delikatnie podsypuj mąką – nie będzie przylegało do stolnicy. Pierogi można również okrasić podsmażonym boczkiem lub cebulką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *