Placki z cukinii: pyszne i chrupiące,łatwe w przygotowaniu. Świetne na obiad i jako dodatek do gulaszów. Można je podawać z sosami grzybowymi, jogurtowymi itp. Polecamy!!!

pomysł na obiad

   Składniki:

  • 1/2  kg cukinii
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 ząbki czosnku
  • koperek lub szczypiorek
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól

   Sposób przygotowania:

  • Cukinie myjemy i ścieramy ze skórką na grubych oczkach
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do startej cukinii
  • Następnie dodajemy posiekany koperek lub szczypiorek i przyprawiamy
  • Dodajemy jajka, przeciśnięty czosnek przez praskę, mleko, oraz bułkę tartą
  • Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę
  • Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju
  • Po usmażeniu wykładamy placuszki na ręcznik papierowy żeby odeszły z nadmiaru oleju
  • Podajemy z sosem czosnkowym lub koperkowym

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada:

Placuszki powinny być nie za duże i nie za grube z ok.1 łyżki stołowej.

 

Zobacz również przepis na faszerowaną cukinię> http://www.gotowanietoniewyzwanie.pl/faszerowana-cukinia/.

faszerowana cukinia

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *