Placki z cukinii: pyszne i chrupiące,łatwe w przygotowaniu. Świetne na obiad i jako dodatek do gulaszów. Można je podawać z sosami grzybowymi, jogurtowymi itp. Polecamy!!!
Składniki:
- 1/2 kg cukinii
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 ząbki czosnku
- koperek lub szczypiorek
- olej do smażenia
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- Cukinie myjemy i ścieramy ze skórką na grubych oczkach
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do startej cukinii
- Następnie dodajemy posiekany koperek lub szczypiorek i przyprawiamy
- Dodajemy jajka, przeciśnięty czosnek przez praskę, mleko, oraz bułkę tartą
- Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę
- Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju
- Po usmażeniu wykładamy placuszki na ręcznik papierowy żeby odeszły z nadmiaru oleju
- Podajemy z sosem czosnkowym lub koperkowym
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Placuszki powinny być nie za duże i nie za grube z ok.1 łyżki stołowej.
Zobacz również przepis na faszerowaną cukinię> http://www.gotowanietoniewyzwanie.pl/faszerowana-cukinia/.