Placki ziemniaczane z gulaszem uwielbiane przez wszystkich. Chrupiące i smaczne. Proste w przygotowaniu. Sprawdź nasz przepis krok po kroku. Polecamy!
Składniki na placki
- 1,5 kg ziemniaków
- 1,5 białej cebuli
- 150 g żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 3 łyżki maki pszennej
- pieprz
- sól
Składniki na sos
- 300 g karkówki
- 150 g boczku
- 100 ml śmietany 18 %
- 2 czerwone papryki
- 1 biała cebula
- 4 ogórki konserwowe
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cebuli suszonej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 liście laurowe
- ziele angielskie (według uznania)
- olej
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania placków
- Ziemniaki obieramy i myjemy
- Ścieramy je na małych oczkach i odstawiamy na 10 minut
- Następnie dajemy ziemniaki na sitko i odciskamy wodę, odkładamy do miski
- Kroimy cebulę w drobną kostkę, przeciskamy czosnek i dodajemy do odciśniętych ziemniaków
- Dodajemy również jajka, oraz mąkę
- Solimy i pieprzymy do smaku
- Placki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor
- Następnie odkładamy je na ręcznik papierowy aby odeszły z nadmiaru tłuszczu
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C
- Wykładamy placki na papier do pieczenia i posypujemy je żółtym serem, aż się rozpuści
- Nakładamy tak przygotowane placki na talerz i polewamy wcześniej przygotowanym sosem
- Na koniec jeszcze trochę posypujemy serem
Sposób przygotowania sosu
- Mięso dokładnie myjemy
- Kroimy w drobną kostkę mięso, boczek, cebulę, ogórki konserwowe, oraz paprykę
- Wszystko razem smażymy i przyprawiamy papryką, suszoną cebulą, zielem angielskim, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, liściem laurowym, oraz solą i pieprzem
- Od czasu do czasu podlewamy wodą
- Na koniec wlewamy trochę wody z ogórków do smaku
- Mąkę rozrabiamy z śmietaną i zagęszczamy sos
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada
Pamiętaj!!!
Wodę z ogórków dodaj na samym końcu aż wszystko będzie miękkie.