Polędwiczki wieprzowe z ryżem w curry: nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Lubisz mięso ze słodką nutką ?To idealna propozycja właśnie dla Ciebie!

pomysł na obiad

   Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 duże cebule
  • 2 jabłka
  • 2 woreczki ryżu jaśminowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 100 ml piwa jasnego lub ciemnego
  • 50 g śmietany 30%
  • magii
  • pieprz
  • sól

   Sposób przygotowania:

  • Polędwiczki umyć,osuszyć
  • Przyprawić cząbrem,estragonem,pieprzem,solą oraz skropić magii i odstawić na ok.2-3 godziny do lodówki
  • Cebulę i jabłka obrać,pokroić w grubą kostkę i prużyć na maśle
  • Gdy cebula się zeszkli dodajemy jedną łyżkę miodu i ciągle mieszając prużymy jeszcze ok.5 minut
  • Polędwiczki obsmażamy z każdej strony,aby zamknąć wszystkie włókna i odkładamy na talerz
  • Do garnka wrzucamy grzyby i zalewamy wodą,lekko solimy
  • Następnie grzyby gotujemy do miękkości
  • Dodajemy do nich pozostałości z patelni po obsmażonych polędwiczkach
  • Kiedy grzyby będą miękkie dodajemy śmietanę i redukujemy sos
  • Do naczynia żaroodpornego wykładamy frużelinę z cebuli i jabłek ,na to układamy polędwicę
  • Podlewamy wszystko piwem
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C pieczemy 30 minut

   Sposób przygotowania ryżu:

  • Ryż jaśminowy gotujemy ok.10 minut
  • Odcedzony wysypujemy na patelnię
  • Następnie dodajemy masło,curry i kurkumę
  • Dokładnie wszystko mieszamy do uzyskania jednego koloru
  • Wykładamy estetycznie na talerz

Smacznego!!! 😉

   Dobra rada:

Po upieczeniu polędwice odkładamy na ok.10 minut.Gdy odpocznie będzie lepiej się kroić i nie będzie się kruszyć.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *