Polędwiczki wieprzowe z ryżem w curry: nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Lubisz mięso ze słodką nutką ?To idealna propozycja właśnie dla Ciebie!
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 duże cebule
- 2 jabłka
- 2 woreczki ryżu jaśminowego
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 szklanka suszonych grzybów
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 100 ml piwa jasnego lub ciemnego
- 50 g śmietany 30%
- magii
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- Polędwiczki umyć,osuszyć
- Przyprawić cząbrem,estragonem,pieprzem,solą oraz skropić magii i odstawić na ok.2-3 godziny do lodówki
- Cebulę i jabłka obrać,pokroić w grubą kostkę i prużyć na maśle
- Gdy cebula się zeszkli dodajemy jedną łyżkę miodu i ciągle mieszając prużymy jeszcze ok.5 minut
- Polędwiczki obsmażamy z każdej strony,aby zamknąć wszystkie włókna i odkładamy na talerz
- Do garnka wrzucamy grzyby i zalewamy wodą,lekko solimy
- Następnie grzyby gotujemy do miękkości
- Dodajemy do nich pozostałości z patelni po obsmażonych polędwiczkach
- Kiedy grzyby będą miękkie dodajemy śmietanę i redukujemy sos
- Do naczynia żaroodpornego wykładamy frużelinę z cebuli i jabłek ,na to układamy polędwicę
- Podlewamy wszystko piwem
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C pieczemy 30 minut
Sposób przygotowania ryżu:
- Ryż jaśminowy gotujemy ok.10 minut
- Odcedzony wysypujemy na patelnię
- Następnie dodajemy masło,curry i kurkumę
- Dokładnie wszystko mieszamy do uzyskania jednego koloru
- Wykładamy estetycznie na talerz
Smacznego!!! 😉
Dobra rada:
Po upieczeniu polędwice odkładamy na ok.10 minut.Gdy odpocznie będzie lepiej się kroić i nie będzie się kruszyć.