Pulpety w sosie pomidorowym z bazylią: idealne na danie główne ale i także na ciepłą kolację.Porcja dla 6-7 osób.
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 3 ząbki czosnku
- 1 słoik pieczonych pomidorów lub koncentrat pomidorowy
- 1 duża cebula czosnkowa
- 1 jajko
- 100 ml słodkiej śmietany 18%
- o,5 łyżeczki papryki chilli
- o,5 łyżeczki kminku mielonego
- 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
Sposób przygotowania:
- Mięso mielimy bardzo drobno
- Czosnek i cebulę mielimy w blenderze na jednolitą masę którą dodajemy do mięsa
- Następnie przyprawiamy i dodajemy jajko
- Dokładnie wszystko mieszamy polewamy lekko dłonie olejem i formujemy małe pulpety
- W dużym garnku należy zagotować bulion warzywny
- Na wrzący bulion wrzucamy pulpety gotujemy ok.40 minut
- Na końcu dodajemy pieczone pomidory i gotujemy jeszcze ok.20 minut
- Przyprawiamy sos tymi samymi przyprawami według uznania
- Następnie hartujemy śmietanę i dodajemy do sosu
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Mięso mielimy jak najdrobniej wtedy pulpety będą puszyste.Najlepiej używać świeżych ziół.