Pulpety w sosie pomidorowym z bazylią: idealne na danie główne ale i także na ciepłą kolację.Porcja dla 6-7 osób.

pomysł na obiad

   Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 słoik pieczonych pomidorów lub koncentrat pomidorowy
  • 1 duża cebula czosnkowa
  • 1 jajko
  • 100 ml słodkiej śmietany 18%
  • o,5 łyżeczki papryki chilli
  • o,5 łyżeczki kminku mielonego
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól

   Sposób przygotowania:

  • Mięso mielimy bardzo drobno
  • Czosnek i cebulę mielimy w blenderze na jednolitą masę którą dodajemy do mięsa
  • Następnie przyprawiamy  i dodajemy jajko
  • Dokładnie wszystko mieszamy polewamy lekko dłonie olejem i formujemy małe pulpety
  • W dużym garnku należy zagotować bulion warzywny
  • Na wrzący bulion wrzucamy pulpety gotujemy ok.40 minut
  • Na końcu dodajemy pieczone pomidory i gotujemy jeszcze ok.20 minut
  • Przyprawiamy sos tymi samymi przyprawami według uznania
  • Następnie hartujemy śmietanę i dodajemy do sosu

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada:

Mięso mielimy jak najdrobniej wtedy pulpety będą puszyste.Najlepiej używać świeżych ziół.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *